Israelin Rauha Arabinaapureiden Kanssa

Geopoliittinen tilanne on se, että Israel on solminut diplomaattisuhteet arabinaapureidensa kanssa. Juuri näiden naapureiden, jotka asuvat Israelille kuuluvalla maalla, Maalla, jonka Aabraham on Israelille luvannut ja vieläpä itsensä jumalan antamalla mandaatilla.

Ehdoton Rauha

Normaali sota päättyy yleensä toisen osapuolen ehdottomaan antautumiseen; vasta sitten, kun toinen sanoo:

Antaudumme. Saatte tehdä meille mitä haluatte. Teidän pahakin tahtonne on helpompi kestää kuin kuolema.

Voiko ehdotonta rauhaa lopultakaan olla olemassa? Tähänkin prosessiin, joka johti diplomaattisuhteiden solmimiseen ovat osapuolet liittäneet satoja salaisia lisäpöytäkirjoja. Epäluuloisuuden ehtoja.:

Olemme ystäviä, jos alistut meidän ehtoihimme.

Voiko ihminen ylipäätään olla lähimmäisensä ja naapurin kanssa sivussa mitenkään muuten kuin voiman hierarkian puitekehyksessä?

Jos sodan huipentuma on ehdoton antautuminen, niin mikä on rauhan tai ystävyyden? Ehdoton herruus?

Historiallinen Ystävyys

Oikeastaan syy siihen, miksi kirjoitan tämän artikkelin, on raamatussa. Mooseksen kirjassa. Siinä kerrotaan kuinka menneiden aikojen israelilaiset tekivät rauhan naapureidensa kanssa.

Ehdollisen rauhan.

Mooseksen kirjan 34. luku kertoo kuinka israelilaiset solmivat sovun Sikkemin kaupungin kanssa. Riidat sovittiin ja ystävyys vannottiin. Mutta ei aivan. Siihen sisältyi yksi ehto.

Vain yksi ehto.

Ehto oli se, että Sikkemin miesten piti ympärileikkauttaa itsensä. No, eihän tuo nyt ole hinta eikä mikään rauhasta naapureiden kesken, tuumivat Sikkemiläiset ja suostuivat ystävän tarjoukseen. Kättä paiskattiin ja ystävyyttä vannottiin. Kolme päivää menikin hyvin, mutta sitten:

1. Mooseksen kirja 34:25
Ja tapahtui kolmantena päivänä, koska he [ympärileikkauksen vuoksi] kipiämmällänsä olivat, ottivat kaksi Jakobin poikaa Simeon ja Levi, Dinan veljet, kumpikin miekkansa, ja menivät rohkiasti [Sikkemin] kaupunkiin: ja tappoivat jokaisen miehenpuolen.

Että sen pituinen se silloinen rauha oli. Kolme päivää.

Ehdollinen Ystävyys

Onko ehdollista ystävyyttä olemassa? Mitä sanoisit ystävästä, joka latelee sinulle ehdot pöytään pysyäkseen ystävänä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.