Vladimir Putin: Donbass

Vladimir Putinin Vuosittainen Lehdistötilaisuus Joulukuussa 2020 – Vladimir Putin’s annual news conference

Siirrymme nyt Don-Rostoviin Donbasissa.

Toimittajat kysyvät Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta joulukuussa 2020 Sofia Brykanova, Don-24-uutistoimisto.

Mitä mahdollisuuksia näette Donbassin konfliktin ratkaisemisessa ja mitä vaihtoehtoja Venäjän ja Ukrainan suhteiden tulevaisuus tarjoaa?

Venäjän Presidentti, President of Russia Vladimir Putin Vladimir Putin

Mitä tulee Venäjän ja Ukrainan suhteiden tulevaisuuteen, se riippuu nimenomaan Ukrainan hallituksesta eikä niinkään ukrainalaisista itsestään. Kaikki edelliset valtionpäämiehet, samoin kuin nykyinen Vladimir Zelensky, tuli valtaan maan yhdistämistä koskevilla iskulauseilla, joihin aina sanottiin sisältyvän suhteiden rakentaminen Venäjään.

Mutta he eivät ole toistaiseksi pystyneet täyttämään tätä lupausta. Itse asiassa matkalla valtaan he saavat äänestäjien enemmistön tuen, mutta saavutettuaan vallan he epäröivät ja alkavat katsoa taaksepäin kohti äärimmäisiä kansallismielisiä voimia. Luulen, että heiltä yksinkertaisesti puuttuu poliittinen rohkeus.

Tähän prosessi pysähtyy.

Juuri näin tapahtuu tällä hetkellä kerta toisensa jälkeen. Luojan kiitos, kun tapasimme Pariisissa Normandia-neuvotteluissa, sovimme vihollisuuksien lopettamisesta. Nyt tilanne on tämä. Se jo sinänsä on merkittävä saavutus.

Vankien vaihto on tapahtunut.

Taloudellisten ja sosiaalisten rajoitusten poistamisessa ei kuitenkaan ole tapahtunut edistystä. Itse asiassa mitään ei ole tehty poliittisen ratkaisun edistämiseksi. Lisäksi Kiovan virkamiehet ovat toistuvasti sanoneet, etteivät aio noudattaa Minskin sopimuksia, ja ovat ehdottaneet niiden keskeisten määräysten tarkistamista.

Venäjän Presidentti, President of Russia Vladimir Putin Vladimir Putin

Haluan kiinnittää huomionne siihen, että Minskin sopimukset on vahvistettu YK:n turvaneuvoston päätöslauselmalla, mikä tarkoittaa, että ne ovat sitovaa kansainvälistä oikeutta. Niitä ei sellaisenaan voida muuttaa yksipuolisesti. Kiovan on kunnioitettava sopimusten allekirjoittaneita osapuolia, nimittäin Donbassin edustajia.

Näistä syistä uskon, että ratkaisu on väistämätön. Se tapahtuu ennemmin tai myöhemmin. Kysymys on siitä milloin. Haluan toistaa, että tämä riippuu suurelta osin Ukrainan nykyisestä hallituksesta.

Venäjä tukee Donbassia jatkossakin. Tulemme jopa lisäämme tukeamme. Tukeen sisältyy valmistavan teollisuuden tukeminen, sosiaalisten ja infrastruktuurikysymysten ratkaiseminen jne. Etenemme rauhallisesti tähän suuntaan. Älkää erehtykö luulemaan, että emme ymmärtäisi Donbassin monimutkaista tilannetta.

Toistan vielä kerran: jatkamme ennakoivaa osallistumista paitsi humanitaarisella rintamalla myös suoran yhteistyön kautta.

Venäjän Presidentti, President of Russia Vladimir Putin
Vladimir Putin