Vladimir Putin. Katsaus Venäjän Vuoteen 2020.

Vladimir Putinin Vuotuinen Lehdistötilaisuus.

Toimittajat kysyvät Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta joulukuussa 2020 Magadanin Valtion Televisio-ja Radio-Yritys. Nimeni on Ljudmila Shcherbakova.
Me tiedämme, että tämä oli haastava vuosi, siinä määrin, että minun on vaikea löytää oikeita sanoja kuvaamaan tilannetta. Mitä mieltä olette menikö tämä vuosi huonosti vai oliko tässä jotain hyvääkin?

Venäjän Presidentti, President of Russia Vladimir Putin Vladimir Putin

Vuosi oli … Mitä tarkoitat sanomalla, että tämä vuosi oli huono? Vuosi on kuin sää: kuka sanoo onko se hyvä vaiko paha? Se vain on. Sama koskee vuotta: siinä on ylä- ja alamäkiä, niin kuin elämässä aina.

Tietenkin, tämä vuosi toi meille ongelman, joka on kaikkien huulilla, ja asia koskettaa meitä kaikkia: coronavirus pandemian. Kuitenkin, ei vain Venäjä vaan koko maailma on kärsinyt tästä vitsauksesta. Olemme täysin tietoisia, sillä yli 70 miljoonaa ihmistä on jo saanut tartunnan WHO:n tietojen mukaan. Tämä ongelma on vaikuttanut kaikkiin elämäämme osa-alueisiin.

Mikä sitten on pandemia? Se tarkoittaa eristyksiä, tuotannon rajoituksia, matkustaja – ja rahtiliikenteen vähennemistä ja kaikkea siihen liittyvää. Valitettavasti se tarkoittaa myös työpaikkojen vähenemistä, ja pienempiä tuloja. Kaikesta tästä on tullut todellisuutta tänä vuonna.

Haluan tuoda esille muutaman seikan.

 1. Ensinnäkin. Vaikka olemme kohdanneet lukuisia haasteita ja ongelmia on ollut runsaasti, juuri niistähän tänään keskustelemme, koko maailma on vajonnut ongelmien valtamereen. Silti emme voi väittää, että olisimme kohdanneet nämä ongelmat arvokkaasti tai jopa paremmin kuin maailman muut maat. Jokaisella on oikeus olla ylpeä omasta taloudestaan, omista sosiaalipalveluistaan ja omasta terveydenhuollon järjestelmästään.

Minulla on mukana joitakin tilastotietoja. Niistä näemme, mikä on tilanne juuri nyt.

 1. Tällä hetkellä, Venäjän BKT on laskenut 3,6 prosenttia, mikä on vähemmän kuin Euroopan johtavissa EU-maissa, ja vähemmän kuin yhdysvalloissa. Joissakin EU-maissa BKT on toistaiseksi pudonnut peräti 9 prosenttia.
 1. Teollinen tuotanto on laskenut 3 prosenttia – lähinnä öljyn vuoksi, koska olemme mukana OPEC-Plus-sopimuksessa ja ryhdyimme leikkaamaan tuotantoa. Tämä vaikuttaa koko kansantalouteen.
 1. On myös hyviä uutisia: eilen, kollegani hallituksessa kertoivat minulle, että prosessiteollisuus, tuotteiden valmistus osoitti 1,1 prosentin kasvua marraskuussa.

Tämä antaa meille syyn toivoa, että myönteinen trendi jatkuu ja että meidän on edettävä tähän suuntaan.

 1. Viime vuosina maataloudesta on saatu hyviä lukuja ja tällä hetkellä kasvua on noin 1,8 prosenttia. Ministeri sanoi, että koko vuoden kasvu saattaa olla jopa 2 prosenttia.

Toivon, että näin tapahtuu.

 1. Pankkisektori on hyvin tyydyttävässä kunnossa, voitot arviolta noin 1,3 triljoonaa ruplaa tänä vuonna.

Tämä on todiste rahoitusjärjestelmän vakaudesta.

Venäjän Presidentti, President of Russia Vladimir Putin Vladimir Putin
 1. Reaalipalkat. Pyydän, älkää olko vihaisia. Se mitä aion sanoa nyt ei ehkä vastaa sitä, mitä kansalaiset kokevat arkipäivän elämässä; kuitenkin se mitä aion kertoa ovat keskimääräisiä lukuja.

  Toivon, että reaalipalkat kasvavat noin 1,5 prosenttia vuoden loppuun mennessä vaikka valitettavasti käytettävissä olevat reaalitulot laskevat. Miksi näin tapahtuu? Mitä se tarkoittaa? Mistä tämä ero tulee? Tämä johtuu pienyrittäjien alentuneista tuloista ja se vaikuttaa lopputulokseen.

Kokonaisuus huomioon ottaen reaalitulot, valitettavasti, laskevat noin 3 prosenttia.

 1. Työttömyysaste vuoden alussa oli 4,7 prosenttia; nyt se on kasvanut 6,3 prosenttiin. Tästä varmasti puhumme myöhemmin.

  Kaikki, mitä teemme talouden tukemiseksi, sen tarkoituksena on säilyttää työllisyys. Työttömyys on 6,3 prosenttia nyt, mutta toivon, että ensi vuonna saamme sen alenemaan.

 1. Kauppatase on positiivinen. Sen voidaan katsoa olevan hyvä indikaattori. Se luo edellytykset hyvälle makrotalouden kehitykselle.
 1. Meidän valtiollinen velkamme oli ollut alhaisimmillaan $70 miljardia yhdysvaltain dollaria. Vuoden aikana se on alentunut 10 miljardilla. Lainaamme vähemmän ulkomaan markkinoilta ja hoidamme säntillisesti kaikki lainavelvoitteemme.

  Valuuttavaranto on kasvanut. Vuoden aluss se oli 554,4 miljardia dollaria; nyt, 4. joulukuuta 2020, se oli kasvanut noin 587,7 miljardiin dollariin.

  Sama pätee National Wealth Fund -rahastoon. Ruplissa ilmaistuna se oli vuoden alussa 7,7 miljardia, nyt se on lähes 13,5 miljardia. Kasvu on merkittävä.

Yhteen asiaan haluan vielä kiinnittää huomiota. Tämä on hyvin myönteinen seikka talouden rakenteen kannalta?

 1. Peräti 70 prosenttia venäjän liittovaltion budjetin tuloista tulee muusta kuin öljy- ja kaasutuloista.

  Tämä tarkoittaa, että alamme päästä pois riippuvuudesta öljy- ja kaasutuloihin. Eipä enää ole perusteita väitteille, että Venäjän talous on vain yksi bensa-asema maailmantalouden kokonaisuudessa. On otettava huomioon, että riippuvuus näistä tuloista on silti edelleen suuri; tämä meidän on pidettävä mielessä.

 1. Lopuksi. Kuluneeseen vuoteen, 2020, liittyy myös suuria kansallisia tapahtumia kuten Suuren Isänmaallisen Sodan Voiton 75-vuotisjuhla. Huolimatta kaikista vaikeuksista, jotka johtuivat pandemiasta, me kuitenkin vietimme juhlan. Voiton Paraati Punaisella Torilla, ja Kuolemattoman Rykmentin marssi myös toteutui, vaikkakin verkossa.

Nämä ovat kaikki myönteisiä puolia.

Venäjän Presidentti, President of Russia Vladimir Putin Vladimir Putin

Mutta mikä tärkeintä, on jotain muuta minun täytyy ehdottomasti kertoa tässä, ja siitä haluan kiittää maamme kansalaisia: jopa kaikkein vaikeimmissa olosuhteissa meitä on jälleen kerran vahvistanut se taustalla oleva

venäjän identiteetti

ihmiset kokoontuvat yhteen uhan edessä. Tänä vuonna olemme nähneet sen kaiken,

 • vapaaehtoisten työ,
 • lääkäreiden työ.

Kumarramme heidän edessään osoittaaksemme syvintä kiitollisuutta.

 • Vallitseva asenne yhteiskunnassa,
 • ihmiset ovat valmiita auttamaan ja tukemaan naapureita
 • ja erityisesti niitä, jotka eniten apua tarvitsevat.

Tämä kaikki on osoitus valtakunnallisesta yhteydestä. Jo pelkästään Olemme Yhdessä -vapaaehtoinen kampanja on mainitsemisen arvoinen.

Nämä ovat kuitenkin vain ulkoisia ilmentymiä yhteiskunnassa vallitsevasta sisäisestä asenteesta. Tämä on jotain, joka määrittää meidän maamme ja se on myös ratkaiseva tekijä.

Vielä kerran haluan ilmaista kiitollisuuteni kaikille, jotka osallistuivat näihin valtavan suuriin kampanjoihin.

Venäjän Presidentti, President of Russia Vladimir Putin Vladimir Putin
Kiitos.