Viimeinen Yritys Keskeyttää Nordstream-2:n Rakentaminen

Yhdysvallat haluaa Saksan ja sen eurooppalaisten kumppaneiden keskeyttävän Nord Stream 2:n rakentamisen, Yhdysvaltain huippudiplomaatti on sanonut.

Akademik Cherskiy
Akademik Cherskiy

Venäläisten putkenlaskualusten toiminta on lisääntynyt alueella, johon valmistuu putkilinjan viimeinen osa.

“Nyt on Saksan ja EU:n aika asettaa moratorio putkilinjan rakentamiselle”,
– Berliinin Yhdysvaltain suurlähettiläs, Robin Quinville kertoi saksalaiselle sanomalehdelle Handelsblatt’ille lauantaina 5.12.2020.

Diplomaatti sanoi kaasuputken olevan poliittinen työkalu, jota käyttäen Kreml “ohittaa Ukrainan” ja “jakaa Euroopan”.

Quinville otti johdon käsiinsä Yhdysvaltojen Saksan lähetystössä sen jälkeen, kun toinen kaasuputiprojektin kriitikko Richard Grenell erosi tämän vuoden kesäkuussa. Grenell on aina puolustanut sanktioita 11 miljardin dollarin putkihankkeelle ja sen rakentamiseen osallistuville yrityksille. Hän on sanonut, että sanktiot olivat “peräisin Euroopasta” huolimatta Berliinin ja Brysselin eriävästä mielipiteestä.

Venäjän ulkoministeriö on jo tuominnut tämän viimeisimmän Yhdysvaltain suullisen hyökkäyksen Nord Stream 2:ta vastaan sanoen sen olevan poliittinen hyökkäys. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova muistutti, että Washington Times julkaisi noin kuusi vuotta sitten artikkelin, jonka otsikko oli “Reaganin hallinto varoitti Ukrainan kautta kulkevaa Venäjän putken heikentävän länttä”3. Siinä viitattiin maailman ensimmäiseen kahden mantereen väliseen kaasuputkeen “Urengoy – Pomary – Uzhgorod”, joka rakennettiin 1980-luvulla. Tuo yhteys muodostaa tällä hetkellä niin sanotun “Ukrainan käytävän”, kaasun vientireitin joka muodostuu yhdessä usean putkiston kanssa. Venäläinen diplomaatti huomautti, että aina ja minne tahansa Venäjän putki kulkeekin, se vaatii aina Washingtonia vastaamaan.

Samaan aikaan Venäjän lipun alla purjehtivien putkenlaskualusten ja -toimitusalusten ilmoitettiin purjehtivan lauantaina Itämeren rakennusalueelle.

MarineTraffic sivuston mukaan putkenlaskulaiva Akademik Cherskiy pysähtyi Puolan ja Saksan pohjoispuolelle. Toinen alus, Fortuna lähti aiemmin Saksan Wismarin satamasta ja oli Itämerellä rajoitetun ohjattavuuden tilassa, oletettavasti matkalla Rostockin satamaan.

Washington on lisännyt painetta kaasuputkelle, koska viime vuoden pakotteet eivät onnistuneet pysäyttämään rakentamista täysin, koska Venäjä lähetti omat aluksensa viimeistelemään vedenalaisen putken viimeiset kilometrit sen jälkeen, kun sveitsiläis-hollantilainen urakoitsija Allseas joutui Yhdysvaltain pakotteiden kohteeksi.

Juuri ennen vaaleja Trumpin hallinto laajensi sanktioita koskemaan myös yrityksiä, jotka tarjoavat palveluja tai varoja laitteiden päivittämiseen tai asentamiseen aluksiin, joita käytetään kaasuputken laskemiseen.4

Viitteet

 1. Alkuperäinen artikkeli
  US makes last-ditch effort to freeze Nord Stream 2 as massive gas project nears completion

 2. Lisää aiheesta KantaSuomalaisessa

 3. Reagan administration warned Russian pipeline through Ukraine would weaken West

 4. Oma kommentti
  Jotenkin sanktioiden laajentamisen mekanismi näyttäisi olevan strukturaalisesti / fraktaalisesti sama kuin lehdistösensuurin laajeneminen lännessä. Kiellot ja sanktioiden kohteet laajenevat laajenemistaan, kunnes jo pelkkä ajatteleminen tulee kielletyksi.
  Logiikan mukaisesti. Jos minä kirjoitan kaasuputkesta myönteiseen sävyyn on se selkeä peruste sanktioiden asettamiselle minua vastaan, sitä valtiota vastaan, joka sallii minun ajatteluni ja viime kädessä kaikkia niitä valtioita vastaan, jotka “ovat kavereita” kotimaani kanssa. Myös tämän artikkelin lukemisesta tulee kiellettyä. – Sanktioiden uhalla.

  Kyseessä saattaa kuitenkin olla asia joka ei ole hallitavissa poliittisin päätöksin. Onko sitten sotilaallisin? Se onkin jo toinen kysymys.