Ikioma Sähköposti

Vuosi 2000

Yleinen ongelma noin vuonna 2000 oli: vaihdat koulusta kouluun, työstä työhön, Internet-palveluntarjoajasta Internet-palveluntarjoajaan. Ne kaikki antavat sinulle uuden sähköpostiosoitteen ja ne tietysti muuttuvat jatkuvasti.
– Mikä päänsärky.
Jos olet yli 30, muistat, että sinun on kerrottava ihmisille säännöllisesti siitä, miten sähköpostiosoitteesi on muuttunut.
– Ärsyttävää.

Vuosi 2010

Vuoden 2010 ratkaisu oli aikanaan hyvin fiksu: käytä jotakin jättimäistä, ammattilaisten ylläpitämää sähköpostipalvelua, kuten Yahoo!, joka pian muuttuikin Gmail’iksi. Useiden vuosien ajan Gmail hallitsi sähköpostipalveluja, koska sillä yksinkertaisesti oli paras käyttöliittymä. Mutta sitten tuli vuosi 2011. Alkoi ilmestyä tarinoita siitä, että Google vakoilee käyttäjiensä sähköposteja3. Ja näin tiedetään tapahtuvan edelleen4. Google jopa antoi muiden yhtiöiden lukea käyttäjiensä sähköposteja5.

Onko tämä hyvä? No, ei tietenkään.

Joten nyt, vuonna 2020 meillä on edessä uusi joukko ongelmia – ja myös joukko uusia ratkaisuja.

 1. Kyllä, odotamme, että sama sähköposti on käytettävissä eri laitteilla, kuten vuonna 2000.
 2. Kyllä, odotamme osoitteen olevan enemmän tai vähemmän pysyvä.
 3. Ja tietenkin sähköpostiohjelmat. Niiden on oltava erittäin helppokäyttöisiä kuten vuonna 2010.
 4. Mutta tänään odotamme sähköpostien myös olevan omassa hallinnassa.
 5. Odotamme, ettei meidän tarvitse tehdä kompromisseja yksityisyydestä tai
 6. sananvapaudestaamme omassa yksityisessä viestinnässämme.

On järkyttävää todeta, että meidän on nyt otettava huomioon se reaalinen mahdollisuus, että jopa sananvapaus on uhattuna.

Vuosi 2020

Vastauksena näihin huoliin monet ihmiset luonnollisesti ovat jättäneet Gmailin ja muut Big Tech -palvelut. Näin minäkin tein6 enkä sen jälkeen ole katunut ratkaisuani.

Vuoden 2020 ratkaisu on:

 • osta oma verkkotunnus
 • ja maksa sen ylläpidosta.

Oman, pysyvän verkkotunnuksen omistaminen ei ole niin vaikeaa kuin luulet. On vain maksettava pieni vuosimaksu omasta verkkotunnuksesta (10 – 15 dollaria vuodessa) ja lisäksi postipalvelusta (ehkä 12 dollaria vuodessa, tyypillisemmin 30 dollaria vuodessa ja jopa enemmän). Koska Big Tech lukee kirjeenvaihtosi ja sinulle lähetetyn postin, etenkin jos olet Gmail’issa (ja muutama muukin lisäkis), on suoranainen velvollisuutesi jättää taakse niiden palvelut.

“Olen tottunut Gmailiin, se on paras! Mikään muu sovellus ei ole niin hyvä!”

Se on voinut kyllä olla totta vuonna 2010 mutta ei ole totta enää tänään. On olemassa paljon hienoja sähköpostisovelluksia, joissa on nopea haku, ja paljon hienoja ominaisuuksia.

“Mutta kuinka isännöin omaa sähköpostiani? Miten pystyn siihen?”
– Hienoa, että kysyit.

Muuten. Minulla ei ole taloudellista yhteyttä kehenkään, joka harjoittaa liiketoimintaa tämän tuotteen kanssa. Tämä viesti on 100% oma mielipiteeni, rehellinen ja harkittu.

Oma Verkkotunnus

VAIHE YKSI

Osta oma verkkotunnus sähköpostia varten. Minun osoitteeni on sanger.io. Tämä sama verkkotunnus voi toimia osoitteena paitsi sinulle henkilökohtaisesti, myös koko perheellesi, jopa suurperheellesi.

Jos Sukunimesi.com ei ole käytettävissä7, kokeile jotain muuta kuin .com -osoitetta8.

Voittoa tavoittelemattomat ihmiset saattavat tykätä enemmän .org -palvelusta. Nörtit (ehkä etenkin salausgeeksit) saattavat tykätä .io tai .net -päätteestä. Nykyään verkkopäätteitä on saatavana ziljoonia erilaisia; .xyz, .me, .news ja niin edelleen. Itse pidän perheeni verkkotunnuksesta sanger.io, joka rekisteröitiin jo melkein kaksi vuotta sitten. Yksi vaihtoehto on lisätä “mail”, “net”, “post” nimesi. Kuten voisin ostaa sangermail.com, jos halusin; se on käytettävissä.

Oma sähköpostiosoitteeni on etunimi @ sanger.io. Melko siisti ja helppo jokaisen muistaa.

Verkkotunnuksen ostaminen on helppoa. Voit tehdä sen monien, monien eri palveluiden kautta. Vältäisin GoDaddyä. Käytän NameCheapia, mutta on monia muita, jotka olen varma erinomaisesta. Tee ostoksia.

VAIHE KAKSI

Valitse sähköpostipalvelun tarjoaja. Toisin sanoen, jos jo nyt omistat MyLastName.com, sinun on maksettava yritykselle, joka vastaanottaa ja tallentaa tähän uuteen verkkotunnukseen tulevat sähköpostisi. Ja antaa ne sitten käyttöösi. Olen jo aiemmin kirjoittanut tästä9.

On olemassa melko paljon edullisia sähköpostipalveluja, jotka auttavat sinua

 1. saamaan henkilökohtaisen, pysyvän sähköpostiosoitteen ja
 2. poistumaan Big Techistä. Mutta jos haluat myös
 3. suojata yksityisyytesi, tarvitset sähköpostiisi salauksen, ja joudut maksamaan siitä lisää. Tällä hetkellä näyttäisi hinta olevan 6,25 € / kk / käyttäjä Protonmailissa ja 5,99 dollaria kuukaudessa / käyttäjä Hushmailissa, mutta saatat löytää halvempiakin ratkaisuja10.

Oletan, että salatun sähköpostipalvelun kustannukset laskevat edelleen; hinnat ovat varmasti laskeneet siitä lähtien, kun ostin itselleni palvelun pari vuotta sitten.

VAIHE KOLME

Määritä uusi palveluntarjoaja sähköpostillesi ja toteuta muutos. Ei tarvitse olla nörtti sen tekemiseen.

Hosting -palveluntarjoajasi pitäisi kyllä pystyä tekemään muutos; jopa koko kokoonpano puolestasi, jos sinulle itsellesi tulee ongelmia. Tarkoitan, että he ansaitsevat rahaa isännöimällä nettiosoitettasi, joten he tekevät sen myös helpoksi. Muista vain noudattaa ohjeita huolellisesti ja kaikki toimii.

Jos homma tulee hyvin monimutkaiseksi ja tekniseksi, pyydä hosting-yritystä tekemään se puolestasi. Jos he eivät suostu, muut palveluntarjoajat kyllä tekevät; voit tarkistaa asian etukäteen.

Näin minä määrittelin palveluni ja vaihdoin omaan sähköpostiin11. Muilla menettelytavat saattavat olla erilaisia. Eri palveluntarjoajilla on erilaiset ohjeet, joten noudata heidän ohjeitaan, tai sinulle saattaa tulla ongelmia myöhemmin.

Varmista myös, että postisi ei mene vastaanottajan roskapostikansioon.

Sähköpostipalvelua tarjoavan yrityksen tulisi olla asiantuntija näiden määritttyksien tekemisessä, että kaikki SPF-, DKIM-, DMARC ynnä muut tietueet menevät oikein. Sinun ei tarvitse itse osata kaikkea; tuon palapelin palaset on todella monimutkaisia, joten he tekevät sen puolestasi.

Siirtyminen Omaan Sähköpostiin

Sähköpostin vieminen Gmailista ja muistakin sähköpostipalveluista uuteen palveluun on tavanomainen tehtävä, eikä se ole kovin vaikeaa. Sinä voit tehdä sen itse. Monet palveluntarjoajat auttavat myös tässä, ja heillä voi olla jopa automaattisia työkaluja sen tekemiseen12.

Vanhojan sähköpostiviestien siirto muuten ei ole ollenkaan välttämätöntä. Voit jättää kaiken sinne, Gmailiin, ja kehottaa ihmisiä käyttämään uutta osoitettasi.

Muista Rekisteröitymiset

Tietenkin sinun on vielä käytävä kaikilla tileilläsi Facebook’issa, Instagram’issa, Twitter’issä, Amazon’issa ymmä muissa, ja annettava heille uusi osoitteesi. Tämä saattaa kuulostaa tuskalta, mutta kun itse tein sen, huomasin sen olevan erittäin miellyttävä kokemus.

Jo toinen yritys, joka ei lähetä minulle sähköpostia vanhalla vihaamallani Gmail-osoitteella! Sen sijaan käsken heitä käyttämään uutta, pysyvää, henkilökohtaista osoitettani!

Se todella antaa tunteen oman kohtalonsa hallitsemisesta. Vielä toistaiseksi olet vapaa vaihtamaan sähköpostiosoitteesi

Käytä vapauttasi!

Tämä kirjoitus kuuluu sarjaan “kuinka otan verkkoelämän haltuun”13.


Viitteet