Maitotee-Liittouma

https://images.plurk.com/2JJfsY9zBPBwN3OBA1nfNO.jpg

Milk Tea Alliance

Hashtag #MilkTeaAlliance sai nopeasti suosiota huhtikuussa 2020, vaikka sillä ei alun perin ollut mitään tekemistä politiikan kanssa. Liike syntyi Internet-sodasta Kiinan kannattajien ja pääasiassa thaimaalaisten nuorten välillä, jotka puolustivat tunnettua näyttelijää.

Vachirawit Chiva-aree

Kaikki alkoi siitä, kun thaimaalainen näyttelijä ja suosittu ”2gether”-shown tähti­esiintyjä Vachirawit Chiva-aree eli “Bright” edelleen­twiittasi valokuvan, jossa Hongkongia kutsuttiin valtioksi.

Näyttelijä pyysi anteeksi, sanoen, että hän oli lukenut kuva­tekstin väärin. Kiinalaiset internetin käyttäjät eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä ja kääntyivä näyttelijän tyttö­ystävän puoleen. Kun yksi internetin käyttäjä ylisti hänen näyttävän “aivan kiinalaiselta tytöltä”, hän vastasi: “olen thaimaalainen tyttö”. On sanomattakin selvää, että kiinalaisille internetin käyttäjille tämä merkitsi loukkausta, ja kun hän vielä edelleen­twiittasi viestin, jonka mukaan COVID-19 on saattanut olla peräisin kiinalaisesta laboratoriosta, kritiikki muuttuikin jo vihaksi. Näyttelijä ja hänen tyttö­ystävänsä saivat kuitenkin nopeasti tukea muista Kaakkois-Aasian maista.

Seuranneet keskustelut ja meemien leviäminen kehittyivät vilkkaaksi keskusteluksi Kiinan politiikasta ja Aasian demokraattisten liikkeiden tukemisesta. Kiinalaisten Internet-käyttäjien vihaiset vastaukset kärjistivät tilannetta edelleen, antaen tälle toisin­ajattelijalle vielä enemmän syytä muuttaa tavallinen hashtag poliittiseksi liikkeeksi.

Hongkong

Hongkongerit liittyivät liikkeeseen thaimaalaisten tukemisesta. Keskustelu sosiaalisessa mediassa levisi vielä laajemmalle, kun Hongkongin aktivisti ja demokraatti Joshua Wong twiittasi tukensa Thaimaalle 12. huhtikuuta. Hän mainitsi myös, että Thaimaan viranomaiset olivat joutuneet mustalle listalle ja jopa pidättäneet hänet vuonna 2016, kun hän oli matkustanut Bangkokiin pitämään luentoja useissa yli­opistoissa.

Kesän lopulla Joshua Wong twiittasi jälleen:

“Kun tilanne #Thailand’issa muuttuu kriittiseksi, toivon, että kaikki vapautta rakastavat ihmiset voivat olla Thaimaan tukena, #StandWithThailand.”

Internetin käyttäjät Hongkongissa ovat yleisesti ilmaisseet tukensa Thaimaan demokraattiselle liikkeelle heinäkuusta lähtien, jolloin mielen­osoitukset alkoivat Thaimaassa.

Taiwan

Taiwanissa on syntynyt Taiwanin liittouma Thaimaan demokratian puolesta. Sen aktivistit järjestivät tapahtuman, johon osallistui 150 – 200 ihmistä, mukaan lukien kansalais­järjestöjen edustajat ja Taiwanin vihreän puolueen jäsenet. Järjestäjät hahmottivat puheissaan autori­taaristen tukahdutta­misten historiaa Thaimaassa vuodesta 1932 nykypäivään. Keskus­teltiin myös maan­paossa elävien poliittisten toisin­ajattelijoiden tilanteesta.

Lisäksi mielen­osoittajilla oli muutamia vaatimuksia Thaimaan hallitukselle:

 • hajottaa parlamentti,
 • kehittää uusi demokraattinen perustuslaki (ilman armeijan osallistumista) ja
 • lopettaa hallituksen kriitikkojen vainoaminen.

Taipein mielen­osoittajat ilmaisivat myös solidaari­suutensa naapureilleen Hong­kongissa syyttäen Hongkongin johtajia systemaattisesti sanan- ja kokoontumis­vapauden sekä muiden perustus­lain takaamien oikeuksien heikentä­misestä. Järjestäjä­ryhmä lisäsi toivovansa

“rakentaa yleis-aasialaista solidaari­suutta tyranniaa vastaan, etenkin alueen nuoria vastaan”.

Thaimaa

On olemassa myös hashtag #StandWithThailand3, jota käytetään aktiivisesti Hong­kongissa ja Taiwanissa.

On mahdollista, että prosessi saa tukea monissa naapuri­maissa. Filippiinien maitotee-allianssin Twitter-tili on jo luotu. On syytä mainita, että Filippiineillä on valtiollinen alue­kiista Kiinan kanssa Etelä-Kiinan merellä.

Intian Internetin käyttäjät ovat myös alkaneet osoittaa kiinnostusta allianssiin. Huolimatta siitä, että maan sosiaalinen ja taloudellinen tilanne ei ole läheskään normaali pandemian kielteisten vaikutusten ja Modin hallituksen epä­onnistumisten vuoksi, liitto näyttää houkuttelevalta intialaisille lähinnä siksi, että se on Kiinan vastainen liike. Viimeaikaiset kahden maan väliset rajakonfliktit kannustavat intialaisia Internet-käyttäjiä aktivismiin.

Kiinaa Vastaan

Näyttää siltä, että kaikki Kiinaan tai kiinalaiseen kulttuuriin liittyvä on joutunut allianssin aktivistien hyökkäyksen kohteeksi. Syyskuussa he kehottivat ihmisiä boikotoimaan Mulan-elokuvaa4, luoden Internetissä vielä yhden hashtagin – # BoycottMulan. Elokuvan teki tosiasiassa Disney-studio Yhdysvalloissa. Eivät kiinalaiset ohjaajat.

Tämä paradoksi osoittaa, että kiina­n pelko5 on yleistynyt useissa Kaakkois-Aasian maissa. Tällaisella tunteella on erittäin helppoa manipuloida yleistä mielipidettä heittämällä juuri oikeita Kiinan vastaisia tarinoita.

Liittouma on nyt alkanut vähemmän puhua demokratian edistämisestä ja enemmän lietsoa Kiinan vastaisuutta.6

Lännen Propaganda

Amerikan Ääni, valtiollinen propaganda-asema, kuvaa7 kuitenkin liittoa solidaarisuus­liikkeenä, joka käyttää huumoria taistelussaan demokratian ja ihmis­oikeuksien puolesta.

On selvää, että liitto on hyödyllinen lännelle, etenkin USA:lle, koska se tarjoaa lisää syitä muutoksille kohti siirtymistä demokratiaan ja vahvistaa siten USA:n vaikutus­valtaa alueella.

Viitteet

 1. Alkuperäinen artikkeli
  Who Is Behind The Milk Tea Alliance?

  Tämä käännös on sanasta “#MilkTeaAlliance” eteenpäin.

 2. Oma kommentti

  Globaali trendi näyttää olevan “paluu tuttuun ja turvalliseen”. Demokratian aika on ohi ja kun uudesta ei ole vielä tietoa, kansa turvautuu oman kulttuurinsa perinteisiin malleihin.

  • Artikkelin alussa viitataan Thaimaan kuninkaan, Maha Vajira­longkorn’in halusta palauttaa monarkia maahansa. Pelastaa oma kansansa maailman­laajuisen myllerryksen läpi demokratian jälkeiseen maailmaan.
  • Kiinassa on palattu perinteiseen dynastioiden hallinto­malliin. Xi on elinikäinen hallitsija kuten oli edellisen dynastian Mao’kin.
  • Venäjällä on tsaarinsa: Putin.
  • Turkissa hallitsee sulttaani: Erdogan.
  • USA on palaamassa nykyisen perustus­lakinsa lähtö­pisteeseen; sisällis­sotaan.
  • Hajoaako Eurooppa pieniin vasalli­valtioihin jotka hakevat johtajansa ulkomailta?
  • Jne.
  • Mikä on Suomen histori­allinen malli johon turvautua? Itse arvelisin, että se ei ole Eurooppa, koska kulttuurimme ja geeni­perimämme on tullut idästä; ruotsalaisten Euroopasta.
  • Entä pohjoisen vaeltavat lihan­syöjät, saamelaiset?

 3. There is also the hashtag #StandWithThailand

 4. they urged people to boycott the film “Mulan”

 5. Sinophobia

 6. the anti-China symbol

 7. The Voice of America, however, is portraying the alliance

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.