Turkki Aloittaa Maailmansodan Krimillä

Turkin presidentti Recep Erdogan kertoi äskettäisessä tapaamisessaan ukrainalaisen kollegansa Vladimir Zelenskyn kanssa, että Kolmas maailmansota voi alkaa Krimillä.

Life-julkaisu Uutisoi

Kirjailija Platon Besedin kertoi Life-julkaisulle, että tapaamisen virallisessa versiossa ilmaistiin ajatus, että Turkki ei tunnusta Krimiä osana Venäjää. Erdoganin mukaan Turkki uskoo Venäjän liittäneen niemimaan laittomasti, joten Ankara tulee jatkamaan apuaan Krimin tataareille.

Zelenskyllä ei ollut mitään tällaista ajatusta vastaan, vaikka Erdoganin huomautukset ovat ristiriidassa minkä tahansa Ukrainan viime vuosina näkemän hallituksen kannan kanssa.3

Ukrainan Näkökulma

Loppujen lopuksi Ukrainan hallinto uskoo, että Krim on osa Ukrainaa, että Venäjä teki hyökkäyksen Ukrainaa vastaan, mikä taas puolestaan jostakin syystä ei vaikeuta kauppaa tai muutakaan yhteistyötä Venäjän ja Ukrainan välillä.

Besedinin mukaan kaksinaamaisuus on ase, johon kaikki poliitikot turvautuvat, eikä kuitenkaan ole päivänselvää, voidaanko Erdoganin lausunnon jälkeen sanoa, että “Krimi on osa Ukrainaa”. Samalla on selvää, mitä Turkin presidentillä oli mielessään suhteessa siihen, kuka omistaa Krimin.4

Ukrainan kannalta katsoen, joka muodollisesti hallitsi Krimin niemimaata jopa rauhan aikana, on vaikea ymmärtää sanoja, jotka lausuttiin rivien välissä.

Historiallisesti katsoen Ukraina ei ole koskaan hallinnut Krimiä, ei edes rauhan aikana. Ei kulttuurisesti, ei taloudellisesti. Niemimaan menetys on vain yksi lisäys Ukrainan “itsetuntoon”.

Turkin Tavoitteet

Tarina on erilainen, kun sen kertoo Turkki. Turkilla on aina ollut johdonmukainen ja jatkuva läsnäolo Krimin niemimaalla, ja se on edistänyt ekspansiivisia etujaan Krimin tataarien avulla. Vuodesta 2014 lähtien Turkki on vahvistanut vaikutusvaltaansa Krimillä.

Tältä osin, Besedin uskoo, näistä lausunnoista voi olla seurauksia jo aivan lähitulevaisuudessa. Hän muistutti, että sivilisaatioon perustuvasta lähestymistavasta johtuen5 islamilaisuuden ongelma on ydinvaltion puuttuminen. Turkki ottaa nyt itselleen tämän (valtiollisen?) roolin, mutta sekularismi oli ongelma. Nyttemmin tämäkin onglma on poistunut, kun Erdogan otti haltuunsa Hagia Sophia’n moskeijan.

Lännen ja Venäjän tahdon vastainen päätös muuttaa maailmankuulu museo moskeijaksi on puhtaasti poliittinen päätös. Turkin osallistuminen Azerbaidžanin ja Armenian väliseen konfliktiin Vuoristo-Karabahissa vielä laajensi tätä lähestymistapaa aivan silmiemme edessä.

Päätökset Ratkaisevat

Tärkeintä tässä ovat lopulliset päätökset: azerbaidžanilaiset, jotka uskovat Vuoristo-Karabahin olevan heidän, ovat yhtä ylimielisiä kuin Zelensky “Ukrainan Krimillä”.

Turkki yrittää aloittaa suuren sodan. Zelenskyn jouheva metamorfoosi hipsteri-presidentistä norsunluutornien diktaattoriksi kertoo “uuden poliitikkosukupolven” noususta valtaan.6

Samalla Erdogan varoittaa länttä, että jos länsi osoittaa epäkunnioitusta häntä kohtaan, kukaan eurooppalainen ei voi kävellä turvallisesti kaupunkiensa kaduilla. Tämä on 2000-luvun huippudiplomatiaa parhaimmillaan.

Besedin uskoo, että Turkin seuraava hyökkäyskohde on Krim, tärkeä strateginen keskus, turkkilaisten unelmien ja etujen kehto. Kaikki riippuu vain osapuolten poliittisesta tahdosta.

Venäjä Tähtäimessä

Mitä Venäjään tulee, Moskova antaa Turkille aivan liian paljon asioita.

 • Venäjän suurlähettilään murha,
 • venäläisen lentäjän murha,
 • venäläisten sotilaslentokoneiden alasampumiset Syyriassa.

Kun kaikkea tätä tarkastellaan ensimmäisen maailmansodan taustaa vasten ja otetaan huomioon nykyisen Turkin toiminta Irakin ja Syyrian sodassa ja verrataan tilannetta siihen, kun puolitoista miljoonaa armenialaista murhattiin ja syynä oli heidän Venäjälle antamansa tuki.

Mitä Venäjän On Tehtävä

Venäjän on vihdoin opittava nuo historian oppitunnit. Venäjän ylimpien virkamiesten pitäisi käydä Sevastopolin pohjoispuolella, paikassa jonne on haudattu seitsemän sodan uhreja; seitsemän Venäjän ja Turkin välillä käydyn sodan. Tämä hautausmaa kertoo juuri siitä, millainen kumppani Turkki voi olla. On myös käytävä Mercury-prikaatin muistomerkillä. Tämä pieni alus, jossa oli vain 18 tykkiä, voitti taistelun kahta turkkilaista taistelulaivaa vastaan, joissa oli 220 tykkiä.

Erdogan on jälleen kerran näyttänyt aikeensa ja korostanut, että valinta on tehty.

Venäjän on aika tehdä oma valintansa.

Viitteet

 1. Alkuperäinen kirjoittaja

  Alexander Shtorm

 2. Alkuperäinen artikkeli

  Turkey wants to start big war in Crimea

 3. Oma kommentti

  Toisaalta Zelensky sanoo, että Krimi on osa Ukrainaa ja toisaalta kannattaa ajatusta ulkomaisesta sekaantumisesta Krimin asioihin.

 4. Oma kommentti

  Krimi onkin siis osa Ottomaanien valtakuntaa.

 5. Samuel Huntington

 6. Oma kommentti

  Tämäkin on globaali ilmiö. Kyse on politiikan ammattilaistumisesta. Politiikan vaikuttajille politikointi on vain ammatti, ura jolla edetään. Ja korkeaan poliittiseen asemaan noussut poliitikko ei voi löytää ennä nousujohtoista uraa omassa kotimaassaan. Seurauksena on “integraatio”:

  Oma kansakunta myydään eniten tarjoavalle, sinne missä paras henkilökohtainen urakehitys odottaa. – Ja odottaahan se.