NATO:n Journalistit Valko-Venäjällä

Moni Valko­venäjän englannin­kielisistä Twitterissä toimineista “huippu­toimittajista” työskentelee nyt lännen ase­firmojen palveluksessa. – Silti he eivät kerro seuraajilleen statuksen muutoksesta.

CEPA Uutisoi Uusista Toimittajista

Valko-Venäläinen mellakoitsija
Valko-Venäläinen Mellakka-Rähinöitsijä

Keskiviikkona Varsovassa, Puolassa ja Washingtonissa sijaitseva Euroopan politiikan analyysi­keskus (CEPA)2 ilmoitti olevansa “innoissaan” saatuaan palvelukseensa uuden kollegan Tadeusz Giczanin. Hän on aiemmin työskennellyt NEXTA:ssa, jota he kutsuvat “Valkovenäjän suurimmaksi Telegram-kanavaksi”.3  ja  4  ja  5

CEPA kiitti edelleen Giczania “uskomattomasta suorituksesta Valko­venäjän tapahtumien uutisoimisessa” viitaten viikkoja kestäneisiin mielen­osoituksiin, jotka ovat yrittäneet mitätöidä presidentin­vaalien tuloksen. Heti Presidentti Alexander Lukašenkoa vastaan tapahtuvan kapinan alusta alkaen NEXTA on avoimesti asettunut mielen­osoittajien puolelle.

Intermarium

Lontoossa asuva, Minskissä syntynyt ja Puolassa koulutuksen saanut Giczan näyttää sopivan täydellisesti CEPA:lle,6 joka oman netti­sivunsa mukaan “uskoo, että strateginen näyttämö, joka kattaa alueen Berliinin ja Moskovan välillä, ja Barentsin-merestä Mustaan-mereen, edustaa alueen elin­tärkeää strategista mielenkiinnon kohdetta Yhdys­valloille”.

Intermarium 3.0: Finland, Estonia, Lithuania, Latvia, Poland, Slovakia, Hungary, Romania, Bulgaria, Turkey

Mistä tämä mielen­kiinto johtuu? Miksi entinen Puolan ja Liettuan muodostama kansain­yhteisö ja Varsovan maailman­sotien välissä puolustama ‘Intermarium-hanke’ 7 ovat välttämättömiä Yhdys­valloille. Sitä ei missään täysin selitetä. Tämä tietämättömyys ei ole estänyt CEPA:a saamasta rahoitusta Yhdys­valtain ulko­ministeriöltä, kansallisen demo­kratia­rahaston hallituksen­vaihto­asian­tuntijoilta, NATO:lta ja ase­valmistajilta kuten Lockheed Martin, Raytheon ja Bell.

Intermariumista on tulossa kirjoittajalta myöhemmin kokonainen artikkeli, mutta kukapa heistä tietää… Tutustu teemaan viitteessä tai kirjoita oma artikkeli aiheesta. – Viite on tarkoitettu artikkelin pohjaksi, se eivät vielä itsessään muodosta artikkelia.

Giczan ei ole ainoa Valko-Venäjän aktivisti-toimittaja-asian­tuntija, joka on siirtynyt sosiaalisen median aktivismista ajatus­hautomoiden maailmaan. Kaksi muuta merkittävää toimijaa on tehnyt näin viimeisen kuukauden aikana ja siirtynyt CEPA:n serkun Euraasian keskuksen8 palkka­listoille. Euraasian keskus toimii Atlantin neuvoston alaisena.

Ajatushautomot Elättävät “Toimittajia”

Atlantin neuvosto on merkittävin Naton ajatus­hautomo,9 joka puolustaa visiota siitä, että Venäjä on eksistentiaalinen uhka Euroopalle ja USA:lle. Tällä perustellaan NATO tarpeellisuutta vielä kauan kylmän sodan päättymisen jälkeen. Se on värvännyt nyt joukkoonsa Hanna Liubakova’n ja Franak Viačorka’n, kaksi vaikutusvaltaista ääntä Valko-Venäjällä.

 • Liubakovaa kuvataan entiseksi “kansain­välisen multi­media-alustan” Outridersin toimittajaksi,10
 • kun taas Viačorka teki sopimuksen Yhdys­valtain globaalin media­viraston11 kanssa ja oli “Luova johtaja” Valko-Venäjän Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE / RL)12 palvelussa.13

On epä­toden­näköistä, että nämä toimittajat siirtyivät think tank’kien palvelukseen siksi, että Lukashenko peruutti ulkomaisten toimittajien toimilupia14 sillä perusteella, että heidän väitettiin synnyttäneen levottomuuksia maassa. Kaikkein vähiten siksi, että päätös tehtiin jo 29. elokuuta 2020, neljä päivää sen jälkeen, kun Liubakova hyppäsi Atlantin neuvoston palvelukseen, ja kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Viačorka oli tehnyt samoin jo 14. elokuuta 2020.

Asevalmistajat Elättävät “Toimittajia”

Erityisen kiinnostavaa on, että he etsivät turva­paikkaa NATO:n käsi­varsilta; NATO:n joka väittää olevansa täysin ulko­puolinen Valko­venäjän tapahtumiin. Silti juuri nämä henkilöt ovat ne, jotka viime kädessä muotoilevat sen kertomuksen15, jota sitten käytetään “tuomaan esille” oppositiossa olevien toimittajien ja aktivistien ääni; niiden ääni, jotka kehottavat vastustamaan Lukašenka’a16.

Valtamedian Kaksoisstandardi

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä seikkana: Vaikka Twitterin kaltaiset sosiaalisen median alustat ovat viime viikkoina leimanneet17 RT:n, Sputnikin ja Xinhuan kaltaiset toimijat “valtiollisiksi toimijoiksi”, samaa standardia ei sovelleta brittiläisiin, saksalaisiin, ranskalaisiin tai yhdys­valtalaisiin toimijoihin, joita hallitukset avoimesti rahoittavat, mukaan lukien Viačorkan entinen työnantaja, USAGM.

Twitter ei myöskään ole kertonut, että näillä “ajatus­hautomoilla”, jotka nyt tukevat aktivismia Valko-Venäjällä, on suora intressi lisätä jännitteitä Itä-Euroopassa perustellakseen tällä Naton läsnäoloa ja asekaupan lisäämistä alueella.

Sott.Net Kommentti

Läntiset hallituksen­vaihto-asian­tuntijat ovat tulleet aivan hulluksi – he kääntävät kaikki kivet – yrittäessään kaataa Lukašenkon hallitusta. Venäjä pitää saartaa vielä entisestään, Valko-Venäjä pitää saada talouden-romuttamis­talkoisiin ja noudattamaan korona-virus lock-down hysteriasta sille annettuja määräyksiä!

Viitteet

 1. Alkuperäinen artikkeli kertoo NATO:n palkannen omat agenttinsa “toimittajiksi” raportoimaan Valko-Venäjän tapahtumista. Palkka maksetaan asetehtaiden tililtä.

  Tuon artikkelin lähde on RT.

 2. the Center for European Policy Analysis (CEPA) – based in Warsaw, Poland and Washington, DC

 3. We are thrilled to announce [@TadeuszGiczan](twitter.com/TadeuszGiczan) is joining CEPA as our new fellow focusing on Belarus! Tadeusz has done incredible work covering events in Belarus with @nexta _tv and brings his expertise on the country’s inner workings to CEPA at this crucial moment.

  Welcome Tadeusz!
  CEPA (@cepa) September 9, 2020

 4. Belarus’s largest Telegram channel

 5. Tästä voi päätellä, että Telegram-viesti­palvelu on NATO:n hallinnassa ja niinpä sen “salauksetkin” ovat sen mukaiset, eli NATO avaa Telegram-viestit kuin päivän sanoma­lehden.

  Eipä siis olekaan mikään ihme, että Venäjä yrittää estää Telegrammin toiminnan alueellaan: Sehän on vihollisen juoni Venäjän kaatamiseksi. – Sensuuri! huudettu.

 6. CEPA

 7. Kolmen meren konsepti: the Baltic states, Poland, Slovakia, Hungary, Romania and possibly Bulgaria. Its purpose would be to contain any potential Russian move to the west. The United States would support it. The rest of Europe would agonize over it. What was once inevitable may soon be here.

  Puola havittelee menneiden aikojen mahti­asemaa ja Valko-Venäjän, ainakin osan siitä, valloittaminen on välttämätöntä tuon tavoitteen kannalta. Vaiettu, mutta läpi koko poliittisen kentän tunnustettu tosiasia Puolassa on, että Valko-Venäjän romahtaessa Puolan on otettava haltuun vähintään Valko-Venäjän “puolalais­alueet”. Ainoa, mistä keskustelua käydään, on kysymys siitä missä uusi raja tulee menemään.

  Puolan tarkoituksena on luoda Varsovan johdossa oleva valtio­liitto, Intermarium, joka ulottuu mereltä merelle.

  Tällä kertaa ei tyydytä entiseen Virosta – Bulgariaan ulottuvaan alueeseen vaan mukaan otetaan myös Suomi pohjoisessa ja Turkki etelässä. Näin saadaan lähes täydellinen sulku Venäjän ja Euroopan välille: tämä mahdollistaa korkeiden tullien perimisen kaikesta kaupallisesta rahdista.

  Intermarium 3.0: Finland, Estonia, Lithuania, Latvia, Poland, Slovakia, Hungary, Romania, Bulgaria, Turkey

  Suomen mukaan­tulo myös merkittävästi vahvistaa Suur-Puolaa: enää ei puhuta vain kolmen meren intermariumista vaan neljän meren. Yhteys jää­merelle tuo mukanaan myös erittäin merkittävän sotilaspoliittisen ulottuvuuden. Tämä mahdollistaa Suomen­lahden sulkemisen Venäjän aluksilta sekä hyökkäys­retket Muurmanskiin ja Vienan meren alueelle.

  Suomen poliittinen johto ja jopa oppositio­johtaja Halla-aho otti myönteisen kannan Suur-Puola ajatukselle, kun he ilmaisivat tukensa Puolan manipuloimalle (ja Viron, Latvian, Liettuan alle­kirjoittamalle) manifestille koskien Valko-Venäjän vaaleja. – Pitää ymmärtää, että tällaiset puheet, silloin, kun ne lunastetaan, viime kädessä tarkoittavat suomalaisten joukkojen lähettämistä Puolan avuksi.

  Hakkaa päälle!

  Se on Kustaan Miekka, joka katkaisee Suomen­lahden, Suomi-Ruotsin hallitsijan imaami Kustaa X:n tahto; se joko pitää Suomen­lahden avoinna tai suljettuna.

  Puolan Talous

  Velka­koukkuun itsensä saattanut Puola ei pysty selviämään omin avuin dollarin dominoimassa maailmassa vaan sen on antauduttava USA:n komentoon. Niin kauan kuin Suur-Puola -hanketta ajetaan eteenpäin dollarit eivät tule loppumaan.

  EU:n Romahdus On Intermariumin Lähtölaukaus

  EU:n romahdus saa jäsen­valtiot hädissään hakemaan turvaa toinen toisestaan. Kukaan ei enää edes tiedä, mitä itsenäisyys ja omillaan selviäminen tarkoittaa. Romahduksessa Puola astuu esiin ja tarjoaa turvaa. Paniikissa ja hajallaan olevat valtiot kääntyvät ulko­valtojen puoleen etsien auttavaa kättä. Puola tuo avun ja lupaa hallituksille “pysyvyyttä”, siis vallan jatkumista – ja ennen kaikkea: puolalaisia sotilaita pitämään “korona-rajoitukset” voimassa.

  Jokainen kyllä tietää, että lystin maksajana ei suinkaan ole Puolan valtio ja että jokaisen maksettavaksi tuleva “kohtuullinen osuus” laskusta tulee olemaan enemmän kuin suuri. Mutta mitäpä pienistä. Varsovassa odottaa antautujia ministeri­neuvoston jäsenyys ja riittävä määrä avustajan virkoja.

  NATO ja Euroopan unioni tulee tukemaan Puolan alueiden “palauttamista” takaisin Varsovan komennon alle ja hyökkäystä Valko-Venäjää vastaan. – USA:n kannalta katsoenhan mikä tahansa sen oman alueen ulko­puolella käytävä sota vahvistaa sekä valtion suhteellista globaalia dominanssia, että ase­teollisuuden etua.

  Voiko enempää pyytää?

 8. CEPA’s cousin the Eurasia Center, a subset of the Atlantic Council

 9. The Atlantic Council is the pre-eminent NATO think-tank

 10. Outriders, an “international multimedia platform” run out of Poland

 11. US Agency for Global Media – USAGM, the official propaganda arm of the government in Washington

 12. creative director for the Belarus service of Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE / RL)

 13. Obviously, the journalists / activists concerned are entitled to make a living, and fair play to them for getting paid work. But what’s notable is NATO’s interest in supporting those framing the narrative out of Belarus. Given the EU publicly says its interest isn’t geopolitical.

  Bryan MacDonald (@27khv) September 9, 2020

 14. Lukashenko’s government revoking the credentials of journalists working for Western outlets

 15. narratiivin

 16. Suomeksi: Aljaksandr Ryhoravitš Lukašenka. Valkovenäjäksi: Алякса́ндр Рыго́равіч Лукашэ́нка, Aljaksandr Ryhoravitš Lukašenka. Venäjäksi: Алекса́ндр Григо́рьевич Лукаше́нко, Aleksandr Grigorjevitš Lukašenko

 17. labeled outlets like RT, Sputnik and Xinhua as “state-affiliated,” the same standard was not applied to British, German, French or US outlets controlled and funded by their governments, including Viačorka’s former employer, USAGM.