Faina Savenkova — Sodan Kasvot

Faina Savenkova — Sodan Kasvot

Faina Savenkova on nuori kirjailija, joka asuu Luganskin ihmisten tasavallassa. 2 Donbass Insider on julkaissut kaksi käännöstä ranskaksi hänen lapsia ja sotaa koskevista esseistään: “Lasten naurun voitto sodan yli” 3 ja “Aikuisten hiljaisuus”. 4

Faina, niin nuori ja niin kyvykäs kirjailijana, joten päätin tehdä hänestä haastattelun, 5 jonka englanninkielinen käännös on tässä. 6

Myös Stalker Zone on kirjoittanut Fainasta 7 ja Kantasuomalainen on suomentanut yhden artikkelin. 8

Hei, Faina, kerro itestäsi, kuka olet, kuinka vanha olet, missä asut ja mitä teet koulun ulkopuolella?

Hei. Nimeni on Faina Savenkova. Olen pian 12-vuotias ja menin Luganskin fysiikan ja matematiikan koulun kuudennelle luokalle, Luganskin kansantasavallassa. Olen kirjoittanut kirjoja ja harrastanut urheilua parin viime vuoden ajan, oikeastaan tarkemmin sanottuna harrastan taekwondoa.

Jotkut lapsia ja sotaa koskevista esseistäsi on jo käännetty useille kielille, mukaan lukien ranska. Mutta nämä eivät ole ainoat tekstisi, kirjoitat myös teatterinäytöksiä ja satuja. Jotkut länsimaissa olevat ihmiset ovat yllättyneitä siitä, että niin nuori tyttö voi jo kirjoittaa niin kauniita tekstejä. Milloin aloit kirjoittamaan, mitkä olivat ensimmäiset tekstisi ja miksi aloitit kirjoittamisen? Kirjoittavatko vanhempasi?

Kiitos, mutta en sanoisi, että olen [kirjailija], vaan pikemminkin, että opin koko ajan. Siksi kirjoitan niin monista erilaisista asioista. Haluan oppia tietämään mikä on lähinnä minua ja mistä pidän eniten.

Kaiken kaikkiaan kaikki alkoi melko arkipäiväisesti, kun sain tietää, että suosikki lastenkirjailijani Andrey Usachev tulee Luganskiin. Lasten kirjasto julisti luovan kilpailun, jonka voittaja oli määrä Andrey Aleksejevitš’in palkita henkilökohtaisesti. Halusin todella tavata hänet, joten kirjoitin novellin. Kaikki kirjoittajat päätettiin kutsua kokoukseen joka tapauksessa. Niin tapahtui, että yhdessä sarjassa voitin, ja unelmani tavata suosikkikirjoittajani toteutui.

Vaikka nyt näyttää siltä, että tarina oli hyvin ”kömpelö” ja melko yksinkertainen. Mutta silti päätin jatkaa kirjoittamista, koska oli mielenkiintoista löytää uusia maailmoja, uusia hahmoja, yrittää ymmärtää keitä he ovat ja mikä heidän tarinansa on.

Vanhempani eivät itse kirjoita, mutta tukevat minua kaikessa.

Luetko paljon, ja jos, niin mitä kirjoja? Onko sinulla kotikirjastoa?

Kyllä, yritän lukea paljon. Nyt se on lähinnä kirjoja lapsille ja teini-ikäisille, sekä venäläisiltä että ulkomaisilta kirjailijoilta. Suosikki kirjailijani ovat Kir Bulychev, Tatiana Levanova ja Roald Dahl. Juuri nyt luen Sergey Lukyanenkon ja Sergey Volkovin lastenkirjoja.

Vaikka kotona minulla on pieni kirjasto, käyn usein lasten kirjastossa. Sieltä löytää mielenkiintoisia julkaisuja. Pidin esimerkiksi todella ”Sarkasmin Metsästyksestä” 9 Mervyn Peaken kuvituksella. Yleensä kirjojen piirrokset ovat minulle erittäin tärkeitä. Pidän todella Rebecca Dautremerin ja Benjamin Lacomben teoksista Alice Ihmemaassa, 10 Vladislav Erkon teoksesta Lumikuningatar 11 ja Sumuisen Albionin tarinoista 12. Jonkin aikaa sitten tutustuin Tatjana Glushchenkoon, jonka akvarellimaalauksista pidän kovasti.

Yhdessä lapsia ja sotaa koskevassa esseessäsi vertasit yhtäläisyyksiä tällä hetkellä Donbassissa asuvien lasten ja Suuren Isänmaallisen sodan 13 aikana eläneiden lasten välillä. Luuletko näiden kahden sodan vaikuttaneen lapsiin samalla tavalla vai arveletko näiden sotien vaikuttaneen lapsiin eri tavalla?

Sodat vaikuttavat lapsiin aina samalla tavalla riippumatta siitä missä ja milloin he asuvat. Eroja kuitenkin on, koska ajat muuttuvat ja itse lapsetkin ovat hiukan erilaisia. Mutta minusta näyttää siltä, ettei kyse ole siitä, onko meillä sähköä tai voimmeko mennä kouluun, vaan siitä, kuinka me kasvamme aikuieksi sodan jälkeen.

Kuinka sota vaikutti sinuun henkilökohtaisesti? Millaisia asioita olet tehnyt mutta nyt et tee enää sodan takia? Kuinka ajattelutapasi, näkemyksesi maailmasta on muuttunut? Oletko sitä mieltä, että tulet vanhemmaksi nopeammin sodan takia? Onko olemassa ajattelutapaa tai visiooita maailmasta, joita sinulla oli ennen sotaa, ja nyt pahoittelet kadottaneesi ne?

Minun on vaikea vastata tähän kysymykseen. En vain muista paljon elämästäni ennen sotaa, joten en voi katua mitään tai puhua muutoksesta ja yksinkertaisesti siitä syystä, että olin sodan alkaessa vain viiden vuoden ikäinen; en tiennyt tai ymmärtänyt paljoa.

On todennäköisesti helpompi kertoa, kuinka elämä tulee muuttumaan sodan jälkeen. Sota on kuin ulkonaliikkumiskielto. Kun se oli poissa pystyin liikkumaan yöllä ja nukkumaan rauhallisesti sängyssä. Nyt en vain tiedä, millaista elämä olisi ilman sotaa. Kun urheilujoukkueemme tulee kotiin kilpailun jälkeen, kuljettaja yrittää tehdä sen ennen ulkonaliikkumiskieltoa, muuten meidän on odotettava aamuun.

Lapsia ja sotaa koskevat kirjoituksesi ovat surullisia, mutta täynnä toivoa. Kuinka olla menettämättä toivoa tässä sodassa, joka on jatkunut yli 6 vuotta? Mitä haluaisit sanoa toivonsa menettäneille Donbassin lapsille ja aikuisille?

Se vaatii läheisten tukea. Kun tiedät, että lähelläsi on joku, joka rakastaa sinua ja ymmärtää sinua, on helpompi käydä läpi kaikki ongelmat. Niinpä en ole ollenkaan varma, voiko asiasta enempää sanoa. Se on enemmänkin sitä, että nouset ylös, annat halauksen ja sanot: Kaikki järjestyy parhain päin. Olen luonasi, vaikka olemmekin niin erilaisia. Et ole yksin.

Toisessa lapsia ja sotaa koskevassa esseessäsi tulet johtopäätökseen, että lapset, jotka tänään elävät Donbassin sodassa, tulevat aikuisena tekemään vielä sellaisia asioita, joita tämän päivän aikuiset eivät voi tehdä nyt. Arveletko, että sodasta selvinneet lapset voivat pärjätä paremmin, ymmärtää paremmin tai opettaa sellaisiakin aikuisia, jotka myös elävät tämän sodan keskellä?

Tietysti voivat! Kun on suunta mihin pyrkiä, voit saada jotain aikaan, jos ei nyt ihan kaikkea, niin ainakin paljon. Kaikki on niiden ihmisten käsissä, jotka haluavat muuttaa elämäänsä, koska jokaisen on aina aloitettava itsestään.

Millaisen viestin haluat lähettää muille ihmisille tekstiesi kautta, ja eroaako viesti kirjoittamasi tekstin tyylilajin mukaan?

Tärkein viesti, jonka haluan välittää kaikille, on, että olemme kaikki ihmisiä, asukkaita samalla planeetalla. Ja meidän on etsittävä sitä, mikä on yhteistä, ei sitä, mikä erottaa meidät. Mutta löytääksesi sen, sinun on opittava kuuntelemaan ja kuulemaan paitsi itseäsi, myös muita. Saduissa taas, otan toisinaan esiin enemmän henkilökohtaisia aiheita.

Euroopassa monet ihmiset tukevat Ukrainaa ja uskovat, että tämä sota johtuu Venäjän aggressiosta, että Venäjä hyökkäsi Donbassiin jne. Mitä haluaisit sanoa näille ihmisille?

Tehän tiedätte, että minä opiskelen fysiikan ja matematiikan koulussa. Siellä opetetaan perustelemaan loogisesti. Jos oletamme, että nykyinen sota johtuu Venäjän aggressiosta, niin miksi Donbassin ihmiset ovat niin helposti alistuneet tähän hyökkäykseen ja puolustavat sitä epäitsekkäästi?

Miksi puhumme hyökkääjän kieltä heti syntymästä alkaen ja pidämme sitä kotikielenä?

Miksi lapset kuolevat Donetskissä ja Luganskissa, jos kyse on Venäjän aggressiosta?

Kuinka voimme suojella niitä, jotka tappavat perheemme?

On monia kysymyksiä, joihin kaikkiin jokaisen on vastattava itse. Valitettavasti Luganskissa ja Donbassissa asuvien inhmisten mielipiteitä ei juurikaan tunneta Euroopassa. Niinpä he tukevat pääasiassa Ukrainaa.

Eurooppalaisille haluaisin sanoa, että heidän pitäisi ottaa huomioon konfliktin molempien osapuolten sanat ja teot muodostaessaan oman mielipiteensä.

Viitteet

 1. Alkuperäinen artikkeli
  Faina Savenkova – “I just don’t remember much from my life before the war”
  Maanantaina, 24 elokuuta 2020, kello 17:22:04 +0300

 2. the LPR – Lugansk People’s Republic

 3. The victory of children’s laughter over war

 4. The silence of adults

 5. Artikkeli on Christelle Néantin tekemä haastattelu Donbass Insiderille

 6. Faina Savenkova – “I just don’t remember much from my life before the war”

 7. Interview With 11-Year-Old Lugansk People’s Republic Resident Faina Savenkova

 8. Niin Kauan Kuin On Satuja, On Toivoa

 9. The Snark Hunt

 10. Alice in Wonderland

 11. The Snow Queen

 12. Tales of the Foggy Albion

 13. Toinen maailmansota