Sergei Lavrovin ja Pekka Haaviston puhelinkeskustelu

Ulkoministeri Sergei Lavrov puhui 12. elokuuta 2020 puhelimitse Suomen tasavallan ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa hänen aloitteestaan.

Lavrov Haavisto

Ministerit vahvistivat jatkosuhteiden aikataulun ja jatkoivat yksityiskohtaista mielipiteiden vaihtoa ystävällisten kahdenvälisten suhteiden ajankohtaisista kysymyksistä painottaen käytännön yhteistyön edistämistä pääasiassa kaupan, talouden, investointien, kulttuurin ja humanitaarisen toiminnan aloilla.

Harkitessaan tarvetta selvittää koronaviruspandemian kielteiset vaikutukset ministerit totesivat, että on tärkeää jatkaa Venäjän ja Suomen hallitusten välisen taloudellisen yhteistyön toimikunnan 1 työtä, mukaan lukien sen puheenjohtajina olevien kauppa- ja teollisuusministerien kokoukset. Venäjän federaatio Denis Manturov ja Suomen tasavallan ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari tapaavat syksyllä.

Kahdenkeskisten diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlaan valmistautuminen (tämän vuoden 31. joulukuuta 2020). Ministerit keskustelivat yhteisistä tapahtumista tämän päivämäärän kunniaksi.

Lavrov ja Haavisto kiittivät maiden yhteistyötä pandemian aikana, mukaan lukien diplomaattisten edustustojensa kahdenvälistä toimintaa. He vaihtoivat näkemyksiä Venäjän ja Suomen rajan tilanteesta pohtiessaan rajanylitysrajoituksia ja keskustelivat milloin ne voitaisiin kumota. He korostivat tarvetta edistää kansainvälistä yhteistyötä pandemian torjumiseksi WHO:n koordinoivan roolin kanssa.

Ministerit sopivat jatkavansa tiivistä yhteistyötä monenvälisissä alueellisissa muodoissa Pohjois-Euroopassa ja arktisella alueella, mukaan lukien Venäjän tuleva puheenjohtajuus arktisessa neuvostossa ja Suomen puheenjohtajuus Barentsin euroarktisessa neuvostossa 2 vuosina 2021 – 2023.

Turvallisuuskysymyksistä puheenjohtaja Lavrov mainitsi Naton toiminnan vaarallisen luonteen Itämeren alueella ja kannatti luottamusta lisäävien toimenpiteiden jatkamista, mukaan lukien Suomen presidentti Sauli Niinisnon aloite Itämeren lentoliikenteen turvallisuuden parantamisesta.

Ministerit keskustelivat myös EU:n ja Venäjän yhteistyöstä, aseriisuntakysymyksistä ja Ukrainan tilanteesta.

  1. the Russia-Finland Intergovernmental Commission on Economic Cooperation

  2. the Barents Euro-Arctic Council