Varangeilta Persiaan

Venäjän presidentti ja USC:n (United Shipbuilding Corporation) johtaja Aleksey Rakhmanov tapasivat 28. heinäkuuta 2020. 1

Vladimir Putin held a meeting with Alexei Rakhmanov

Rakhmanov kertoi Putinille USC:n nykyisestä toiminnasta ja kehitysohjelmasta. Erityisen houkutteleva kehitysohjelmaan kuuluva kohta on vesiväylän kehittäminen projektinimellä Varangeilta Persiaan. Tälle reitille olisi mahdollista saada erittäin merkittävän osa laivarahdeista, jotka kulkevat tällä hetkellä Suezin kanavan kautta.

Muinainen Volgan Kauppareitti

Varangilta Persiaan tai Muinainen Volgan Kauppareitti on kauppatie pohjoisten maiden ja Lähi-idän rikkaan alueen välillä. Kartalla sen reitti näyttää tältä:

Varangeilta Persiaan – Muinainen Volgan Kauppareitti

Kuten sanonta kuuluu, kaikki uusi on vain unohdettua vanhaa. Maamme ainutlaatuinen maantieteellinen sijainti sanelee tarpeen uusia kaikki kauppareitit: sekä idän ja lännen että pohjoisen ja etelän välillä.

Tämä projekti on uusinto pohjoisen ja etelän välisestä kansainvälisestä liikenneväylästä. 2 Ennen reitillä kulkivat pääasiassa junat, mutta nyt tarve sisävesiväylän – halvin vaihtoehto – kehittämiseksi on tullut ajankohtaiseksi.

Reitin Ongelmat Ja Ratkaisut

Volgan kauppareitillä on kuitenkin kaksi ongelmaa:

 1. tehokkaiden alusten puuttuminen asetettuihin tavoitteisiin nähden
 2. sekä joidenkin Volgan osien riittämätön kapasiteetti.

USC:n päällikkö Aleksey Rachmaninov esitti Putinille konttirahtihankkeen, jonka reitti kulkee Kaspianmeren ja Volgan laaksojen läpi. Suunnitelma on seuraava:

 1. Kaspianmerta varten kehitetään tehokkaita aluksia, jotka kuljettavat rahtia Iranin Anzeli-sataman ja Kaspian Astrakhanin väliä.
 2. Astrakhaniin luodaan suuri logistiikkakeskus, jossa kontteja lastataan Volgaa ylöspäin kulkeville jokialuksille.
 3. Matka Anzelista Helsinkiin kestää yhteensä enintään 17 päivää. Lisäksi noin 6 – 7 päivää Mumbaista Anzeliin.
 4. Intiasta Pohjois-Eurooppaan yhteensä enintään 25 päivää.
 5. Vertailun vuoksi matka Suezin kanavan läpi kestää noin 40 päivää.

Tässä yhteydessä keskustelu Trans-Iranin kanavan rakentamisesta otetaan jälleen työn alle. Mutta tämä projekti on edelleen epärealistinen useiden rajoitusten takia. Siksi tällä hetkellä lastit Iranin Persianlahden satamista Kaspianmeren pohjoisiin satamiin kuljetetaan rautateitse.

Toinen ongelma (useiden Volgan osien kapasiteetti) on kuitenkin paljon monimutkaisempi. Muistutan heti, että se kuuluu liikenneministeriön toimivaltaan. Vaikein ongelma on Nižni Novgorodin ja Gorodetsin välinen osuus. Riittämättömän vesisyvyyden vuoksi alusten kulku on useiden kuukausien ajan, ei ole vain vaikeaa, vaan myös mahdotonta. Ratkaisu on Nižni Novgorodin vesirakennustöiden aoittaminen. Projektin toteuttamisesta ei kuitenkaan ole vielä sovittu. Ympäristönsuojelijat ovat nostaneet melua kuten aina. Tämän seurauksena rakentaminen alkaa vasta vuonna 2024.

Erityisesti on huomattava, että Venäjän lain mukaan alukset voivat kulkea sisävesillä vain Venäjän lipun alla. Tämä tarkoittaa, että ehdottomasti kaikki kauttakulkutulot jäävät valtioomme.

Laivojen suunnittelu ja rakentaminen on kuitenkin monimutkainen ja pitkä prosessi. Tarvittavat alukset pääsevät liikenteeseen aikaisintaan viiden vuoden kuluttua. Toivon, että siihen mennessä myös Nižni Novgorodin rakentamisen ongelma on ratkaistu.

Omat Kommentit

 • Tämä hanke todellakin on milleniaprojekti samoin kuin on Kiinan SilkkiTie. Niissä otetaan käyttöön ikivanhat kauppareitit, joiden synty ja alku on yli tuhannen vuoden takana.

 • Tämä hanke, kuin myös SilkkiTie, voidaan nähdä varautumisena USA:n imperiumin jälkeiseen aikaan.

  – Aikaan, jolloin valtioiden harjoittama merirosvous tekee “avomerellä” tapahtuvan meriliikenteen erittäin kalliiksi.

  – Rahtiliikenteen turvaksi tullaan tarvitsemaan “kiinteitä tykkiasemia”.

  – Aikaan, jolloin turvatut kulkureitit nousevat arvoon arvaamattomaan.

  – Syntyykö maailmanherruudesta kilpajuoksu, joka ratkaistaan sotimalla vai siirrymmekö moninapaiseen maailmanjärjestykseen?

 • Itse asiassa koko Venäjän synty perustuu alueen erinomaiseen sijaintiin “neljän joen risteysasemana”. Alueelta oli ja on edelleen pääsy vesireittejä pitkin Vienanmerelle, Suomenlahdelle, Mustalle merelle ja Punaiselle merelle.

  Tätä risteysasemaa on kutsuttu myös Keski-Volgan innovaatiokeskukseksi, 3 josta suomalaisetkin sitten näitä jokia pitkin hakeutuivat Vienaan, Karjalaan ja Suomenlahden rantamille.

  Suomen Mies saapuu Pohjolaan

  Jokiyhteydet mahdollistivat varallisuuden kertymisen tälle jokien risteysalueelle ja lopulta itse Äiti-Venäjän synnyn.

Viitteet

 1. Alkuperäinen artikkeli:
  Putin Launched a New Transport Project
  – Russian Alternative to the Suez Canal

1 Comment

Comments are closed.