Niin Kauan Kuin On Satuja, On Toivoa

Niin Kauan Kuin On Satuja, On Toivoa

Melkein joka ilta menen ulos katsomaan tähtitaivasta. Kaikki on hiljaista. Kaupunki lepää unessa. Vain etäältä kuuluu aseiden jylinä. Kun kuuntelen jylinää, rauhoitun: kaikki tuo tapahtuu jossain kaukana … matkojen päässä.

Olen tehnyt näin jo kuusi vuotta. Kun sota alkoi, olin liian nuori ymmärtämään, että tuo jylinä tarkoitti, että siellä joku kärsii … tuolla matkojen takana. Mitä viisivuotias voisikaan ymmärtää? Voi kyllä muistaa tapahtumia, mutta voitko ymmärtää ja huolestua toisen kärsimyksestä. Ei. Mutta aika kuluu. Minä tulen isommaksi. Nyt en pelkää vain itseni puolesta, vaan myös muiden.

Vanhempani katsovat uutisia. Siellä näytetään samanlaista sotaa kuin täällä. Ymmärrän, että kaikki me lapset olemme samanlaisia, niin täällä kuin siellä Syyriassakin. Me kaikki olemme yhden ja saman suuren sodan lapsia. Toimittajaystäväni kertoi minulle, että eräässä Euroopan suojapaikassa syyrialainen nainen lukee satuja orvoille lapsille. Myös minä kirjoita satuja ja kerro ne kaikille. Koska tiedän, ettei sota voi jatkua ikuisesti. Aivan kuin sadekin joskus väistämättä lakkaa ja sitten tulee kirkas auringonpaiste.

Me sodan lapset, jotka olemme tottuneet räjähdyksiin ja kuolemiin, me silti uskomme satuihin, koska sadun taika ei salli meidän luopuvan toivosta parempaan maailmaan. Toistaiseksi meillä on vain toivo. Todellinen elämä voi olla julma ja epäreilu toisin kuin minun satuni ja tuon syyrialaisen naisen kertomat sadut. Silti menen joka ilta ulos katsomaan tähtitaivasta ja uskon, että unelmani vielä toteutuvat. Ehkä siellä Damaskoksessa tai Aleppossa on minunlaiseni tyttö, joka uskoo satuihin ja kirjoittaa niitä meille Donbassin lapsille. Ja vaikka hän olisi kuinka peloissaan, hän kertoo tuon lumoavan tarinansa.

Ja niin kauan kuin tuota tarinaa kerrotaan, maailma elää toivossa.

Niin Kauan Kuin On Satuja, On Toivoa

Faina Savenkova
Luganskin kansantasavallan asukas

Alkuperäinen kirjoitus:

Stalker Zone
As Long as the Story Is Told, the World Lives in Hope