Sananvaihto — Word Swapping

Word swapping eli sanojen korvaaminen niiden synonyymilla on tämän hetken muotitrendi kirjoittajan identiteetin hävittämisessä.

Tämä kirjoitus perustuu Verkkosissin Tietoturva -nimiseen käsikirjaan, joka löytyy DarkWeb’istä.

Word Swapping

Sananvaihto on tekniikka, jossa tekstissä olevia sanoja korvataan niiden synonyymeilla. Tekniikka on yksinkertainen ja siten helppo toteuttaa ohjelmallisesti. Ikään kuin suorittaa “yhdellä klikkauksella”.

Tarkoituksena on hävittää alkuperäisen kirjoittajan identiteetti.

Suomenkielinenkin synonyymisanasto löytyy netistä1. Sen avulla voi ainakin testata sananvaihtoa, mutta kannattaa huomata, että kyselijän IP-osoite ja hakutermi tallentuu palvelimelle.

Oman Identiteetin Piilottaminen

Kirjoittaja saattaa olla valtion ja netin verikoirien vainon kohteena ja haluaa piilottaa oman identiteettinsä.

Jos yhden ja saman kirjoituksen julkaisee usealla nettipalstalla, on helposti arvattavissa, että niiden takana on yksi ja sama kirjoittaja. Hakukoneet pystyvät helposti löytämään kirjoituksen eri kopiot. Tällöin identiteetin paljastumisen riski kasvaa sen mukaan kuinka monessa paikassa tuon kirjoituksen julkaisee ja vieläpä eksponentiaalisesti, jos useat eri kirjoitukset näyttäisivät tulevan samalta kirjoittajalta.

Jos yhdenkin kirjoituksen kirjoittajan identiteetti paljastuu, paljastuu samalla kaikkien eri nimimerkkien takana oleva yksi ja sama kirjoittaja.

Toisen Henkilön Identiteetin Salaaminen

On myös tilanteita, että kirjoittaja kopioi kirjoituksen toiselta ja haluaa piilottaa alkuperäisen kirjoittajan identiteetin tai ylipäätään kirjoituksen alkuperän. Tällainen lienee yleistä esimerkiksi sellaisessa koulutusjärjestelmässä, jossa tutkinnot perustuvat opinnäytteiden muodolliseen ulkoasuun.

Esimerkki

Konkreettinen esimerkki word-swappingista suomen kielellä on Iltalehden analyysi-artikkeli2, joka oli kopioitu Halla-ahon vappupuheesta ja sitten word-swapping tekniikalla hävitetty alkuperäisen kirjoittajan identiteetti.

Kokeilen tähän vastavuoroisesti word-swapping’ia Iltalehden pääkirjoitukseen.3

Ensi alkuperäinen teksti

Talouskurimus johtuu isolta osin rajoituksista, joita on tehty riskiryhmään kuuluvien vanhempien sukupolvien suojelemiseksi. Työttömyys, valtion velka ja budjettiongelmien tuomat säästöt taas osuvat väistämättä nuorempiin.

Sitten swapattu

Taloussyöveri johtuu keskeiseltä osin liikkumisen estämisistä, joita on tehty riskijoukkoon kuuluvien ikääntyneiden ihmisten varjelemiseksi. Työttömyys, valtion velkaisuus ja budjettihankaluuksien tuomat kustannussäästöt taas iskevät vääjäämättä nuorempiin sukupolviin.

Tyylin Hävittäminen

Tässä kirjoituksessa ei menty aiheeseen “tyylin piilottaminen”. Siinä on kyse lauserakenteista ja vastaavista tyyliseikoista. Niitä ei pelkkä sananvaihto välttämättä hävitä kovinkaan hyvin.

Sanomattakin on selvää, että netissä olevat automaattiset “word swapping” -palvelut elättävät itsensä myymällä käyttäjien tiedot ja swapatut tekstit edelleen. – Ovat susia lammasten vaatteissa. – Niitä käyttämällä henkilö suorastaan tyrkyttää omaa henkilöllisyyttään kaupallisten jakelijoiden ja valtioiden käsiin.

Linkkejä Ja Hakusanoja