Kuinka suojautua koronavirukselta (COVID-19) yhteiskuntana ja yksilönä?

Olen kirjoittanut jo pariinkin kertaan blogissani koronaviruksesta, ensimmäisen kerran jo miltei pari kuukautta sitten ja tuoreemmin kuukausi sitten. Tietenkään varoituksiani ja ohjeitani ei ole kuunneltu ja tilanne on nyt mikä on ja pahemmaksi vain menee. Asiantuntijatkin ovat antaneet kovaa kritiikkiä nykyisen hallituksen ja viranomaisten toimista koronaviruksen ehkäisyssä, samoin potilaat
Suomen terveys”asiantuntijatkin” kuin kerjäävät itseensä koronavirustartuntaa, aikomalla pitää isoja kokoontumisiaan juuri tulevina viikkoina: Huomenna on terveydenhoitajapäivät ruotsinlaivalla (EDIT: Terveydenhoitajaliitto perui ko. päivät, kun nostin asiasta mekkalaa) ensi viikolla on lääkäripäivät Tampereella (EDIT: Lääkäriliittokin perui päivänsä, kun nostin asiasta mekkalaa) ja kahden viikon päästä on sairaanhoitajapäivät Helsingissä (EDIT: Sairaanhoitajaliittokin perui päivänsä, kun nostin asiasta mekkalaa)

Kun tilanne nyt on tämä mikä on, niin laitanpa oman rautalankaopastukseni sairaanhoitajana ja preppaajana siitä, miten koronavirukselta pitäisi suojautua / olisi pitänyt suojautua, niin yhteiskunnan, kuin yksilöidenkin tasolla. Kerron vieläpä rautalankaesimerkin, miten minä itse suojaudun tällä hetkellä ja jatkossakin koronavirukselta (kunnes vaara on ohitse). Tietenkin yksilötasolla jokainen järkevä ihminen on jo varautunut talouden ja yhteiskunnan romahdukseen, kuten olen jo vuosikausia sitten blogssani opastanut, esim. tässä, tässä ja tässä kirjoituksessa ja tässä ja tässä videossani.
Miten yhteiskunnan olisi pitänyt / pitäisi viimeistään nyt suojautua koronavirukselta?

 1. Jo hyvin varhaisessa vaiheessa (2 kk sitten) lennot ja muu matkustus epidemia-alueilta Suomeen olisi pitänyt kieltää kokonaan ulkomaalaisilta ja kaikki suomalaiset ko. maista tulevat olisi pitänyt laittaa suoraan lentokoneesta 2 viikon valvottuun karanteeniin erikseen perustettuihin karanteenitiloihin, oli oireita tai ei. Suomesta luonnollisestikaan ei olisi pitänyt saada yhdenkään suomalaisen  matkustaa ko. epidemia-alueille mistään syystä.

 2. Nykyisessä tilanteessa, jossa virus on levinnyt ympäri maailmaa, pitäisi rajat sulkea kokonaan kaikilta ihmisiltä sisäänpäin ja tavaroiden/postin osalta ottaa käyttöön esim. 2 viikon karanteeni ja pintadesinfiointi. Suomesta pois pitäisi toki saada kaikkien matkustaa ja postin kulkea normaalisti.

 3. Jo hyvin varhaisessa vaiheessa (2 kk sitten) ihmisiä olisi pitänyt kehoittaa välttämään kaikkea ulkomaanmatkailua ja tarpeetonta liikkumista kotimaassakin ja kokoontumisia jne. eli kehoittaa heitä pysymään kotipiirissä ja kotona mahdollisimman paljon.

 4. Nykyisessä tilanteessa, jossa virus on levinnyt jo ympäri maata, pitäisi kaikki julkiset tilaisuudet (jääkiekko-ottelut, teatterit, uimahallit, kauppakeskukset ylipäätään paitsi ruokakaupat tms. jne.) kieltää, sekä estää ihmisiä matkustamasta maakunnasta toiseen ja kunnistakin toiseen, ilman äärimmäisen hyvää perustelua (esim. työ). Mitään asiaa käymään toisessa kaupungissa tai ylipäätään missään omassa kunnassakaan “kavereita katsomassa”, “harrastamassa”, “shoppailemassa”, “kahvilla”, “perhejuhlissa”, tai “muuten vaan” ei voi kenelläkään enää olla. Poikkeuksia ei saa tehdä. Ihmisiä pitäisi kehoittaa ja PAKOTTAA pysymään kotona ja oman perheen piirissä kaikissa paitsi oikeasti välttämättömissä asioissa.

 5. Poliisin ja armeijan tulisi laittaa pystyyn tiesulkuja ja suorittaa erilaisia pistokokeita eri paikoissa. Ihmisiltä mitattaisiin kuumetta jne. kyseltäisiin minne matka ja miksi jne. Julkisilla paikoilla liikkuvat kuumeiset tai yskivät ihmiset otettaisiin välittömästi kiinni ja asetettaisiin eristyksiin. Muutenkin julkisilla paikoilla (esim. torit jne.) pitäisi ihmisiä “ahdistella” viranomaisten toimesta, tivata, miksi he liikkuvat siellä, miksei heillä ole suojaimia, onko heidän pakko oikeasti olla siellä ja mikseivät ole kotona jne. Ihmiset ovat tyhmiä lampaita ja heitä pitää oikeasti pelotella, uhkailla, ahdistella ja kaikin tavoin tehdä heidän kokoontumisensa, liikkumisensa ja julkisilla paikoilla olemisensa mahdollisimman ikäväksi, jotta he oikeasti alkavat niitä välttämään. Sana ja kehoitus ei tehoa riittävästi tyhmiin lampaisiin, tämä on jo nähty.

 6. Kaikki oireilevat ja heidän perheensä, sekä muut samassa lentokoneessa, koululuokassa, työpisteessä, jne. olleet eli altistuneet, olisi pitänyt asettaa 2 viikon valvottuun karanteeniin erikseen perustettuihin karanteenitiloihin. Kaikki sairaiksi todetut pitäisi asettaa ilmaeristyksiin sairaaloihin. Mikäli tapauksia tulee useampia esim. samassa koulussa, pitää koko koulu sulkea ja kaikki oppilaat perheineen asettaa karanteeniin! (Nykyisissä erityskäytännöissä ei ole mitään järkeä, kun vain oireellinen perheenjäsen on karanteenissa kotona ja muut juoksevat pitkin kaupunkia ja levittävät tautia eteenpäin.)

 7. Kaikki paikat, jossa oireilevat ja todetut tautitapaukset, sekä altistuneetkin ovat oleskelleet, pitäisi huolellisesti desinfioida ja ilmoittaa kaikille julkisesti, että siellä oleskelleiden tulee ilmoittautua / heidät pitää etsiä ja asettaa juurikin valvoittuihin karanteeneihin erikseen perustettuihin karanteenitiloihin. Julkisia tiloja ja kulkuvälineitä pitäisi luonnollisestikin desinfioida usein.

 8. Valmiustilalait pitäisi ottaa käyttöön, sekä “ajaa alas” tarpeettomia palveluita ja juttuja, kuten sairaaloiden ei-kiireellisiä leikkauksia ja muuta toimintaa. Kyllä, se tarkoittaa lomautuksia kahviloissa, ravintoloissa, jne. yms. ja monien palveluiden loppumista tai lykkääntymistä toistaiseksi, tälle ei voi mitään. Lomautetuille Kela maksakoot päivärahoja jne.

 9. Reserviläisiä, etenkin terveyspuolen ihmisiä ja koulutuksen saaneita, sekä sotilaspoliiseja, pitäisi kutsua palvelukseen avustamaan poliisia järjestyksenpidossa, sekä sairaiden ja eristettyjen käsittelyssä. Normaaliajan resurssit eivät yksinkertaisesti riitä, vaan tarvitaan poikkeusolojen resurssien käyttöä kaikilla tasoilla. Luultavasti puhutaan luokkaa 50000 reserviläistä tms.

 10. Kansalaisia pitäisi ohjeistaa huolellisen aseptiikan noudattamisessa (ks. esim. seuraava kohta “Miten yksilöiden olisi pitänyt / pitäisi viimeistään nyt suojautua koronavirukselta?”), sekä tarvittaessa ilmiantamaan oireilevia naapureitaan ja auki olevia tarpeettomia liikkeitä ja kokoontumisia jne. (kyllä, luit oikein). Karanteenia rikkovia, aseptiikkaa rikkovia tai muuten muiden turvallisuutta vaarantavia pitäisi rangaista ankarasti ja vangita heidät jatkorikkomusten ehkäisemiseksi. Tietoisesti koronaa levittävät (esim. sairaat tai selvästi oirehtivat) pitäisi tuomita (bio)terrorismista ja heitä kohdella kuin terroristeja, koska siitähän siinä on silloin kysymys. Pehmoiluun ei ole nyt oikeasti varaa, ei yhtään.
 11. Koronaviruspotilaita pitäisi hoitaa tehokkaaksi havaitulla malarian ja reumasairauksien hoitoon käytetyllä hydroksiklorokiinillä (400mg x2/vrk aloitusannos ja 200mg x2/vrk ylläpitoannos 7 vrk ajan), etenkin yhdessä sinkin kanssa (sinkkisulfaatti 120mg x2/vrk 7 vuorokauden ajan). Venäjällä on saatu erittäin hyviä tuloksia myös toisesta malarialääkkeestä, meflokiinista. Lisäksi antibioottiprofylaksia esim. doksisykliinillä tai atsitromysiinillä olisi suotavaa, jottei keuhkokuumetta pääse kehittymään. Koronaviruspotilaita voisi myös hoitaa mm. HIV-potilaiden hoidossa käytetyillä Kaleltra ja Aluvia -nimisillä lääkkeillä, jotka sisältävät ritonaviriä ja lopinaviriä, sekä remdesivirillä. Myös HIV-ehkäisylääkkeenä käytetty Truvada (tenofoviirini-emtrisitabiini) saattaa auttaa sekä oireissa että profylaksiana. Kortikosteroidit saattavat myös olla hyödyllisiä sairauden välittömän alkuvaiheen jälkeen, koska estävät elimistön liiallista immuunireaktiota, joka vahingoittaa potilaan kudoksia. Näistä esimerkiksi Duodecimin uusin julkaisu koronaviruksesta ei mainitse sanaakaan! Luonnollisesti potilasta tulisi hoitaa ilmaeristyksessä ja hengitystä tukien. On syytä muistaa, että kaikille potilaille ei kehity korkeaa kuumetta, esim. CFS-potilailla esiintyy usein kuumeen sijasta alilämpöä. John Hopkins -sairaalan ohje koronaviruksen diagnosoinnista ja hoidosta on huomattavan yksityiskohtainen ja kehoitan suomalaisia lääkäreitä ja hoitajia perehtymään siihen, sekä seuraamaan siihen tulevia päivityksiä.
 12. Yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksia tulisi nostaa tilapäisesti esim. 50%:iin palvelujen hinnasta. Tulisi tehdä selvä jako: Kaikki koronaan liittyvät ja kiireelliset tapaukset hoidetaan julkisella ja kaikki ei-kiireelliset muut terveysasiat yksityisellä nyt toistaiseksi. Näin paine julkiseen terveydenhuoltoon laskisi ja potilaita ohjautuisi yksityisille terveyspalveluiden tuottajille kaikissa ei-kiireellisissä asioissa entistä enemmän. Toki valmiuslaki mahdollistaa yksityisen palveluksessa olevien sairaanhoitajien ja lääkärien määräämiseen julkiselle puolelle töihin, mitä pitäisi ehdottomasti harkita.

Mikäli yllä olevat toimet olisi tehty, olisi koronaviruksen leviäminen pysähtynyt kokonaan Suomessa noin kuukaudessa – tai sitä ei olisi tullut tänne lainkaan. Nykytilanteessakin sen leviäminen voisi pysähtyä yllä olevien toimien seurauksena. Kun esimerkiksi kuukauteen ei tulisi uusia tapauksia uusissa piireissä (siis ei-altistuneiden joukossa, altistuneethan ovat karanteenissa yhä ja jos karanteeniyksikössä joku sairastuu, karanteeni jatkuu, koska kyse on taas uusista altistuksista), voitaisiin näitä rajoituksia alkaa purkamaan. Koska uusia tapauksia ei ulkomailta tulisi ja kotimaiset tapaukset olisivat hoidossa, koronavirusepidemia kuivuisi kokoon hyvin äkkiä. Näinhän esimerkiksi Venäjällä tuntuu nyt käyneen, koska Venäjä sulki rajansa jne. jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Miten yksilöiden olisi pitänyt / pitäisi viimeistään nyt suojautua koronavirukselta?

 1. Koronavirusta vastaan ei sellaisenaan auta mikään yksittäinen asia, esim. kasvojensuojus ja käsien pesu. Siis sellaisenaan. Pitää olla kokonaisvaltaisesti äärimmäisen huolellinen hygieniasta, hallita no-touch-tekniikat, oikeat käsienpesutavat ja desinfiointitavat ja yskimistavat jne., sekä ymmärtää, miten kontaminaatio etenee ja kantaa vastuunsa ja estää sen leviäminen. Yksittäistä helppoa taikakeinoa ei ole.

  Olen esim. nähnyt, miten ihmiset tulevat kaupasta kotiin ja avaavat ovet, laittavat valot päälle, avaimet pöydälle jne. ja sitten käyvät pesemässä ja desinfioimassa kädet, luullen, että nyt on kaikki hyvin. VÄÄRIN. Virus on edelleen valokatkaisijassa, hanoissa, avaimissa jne. koska sinne se päätyi käsistäsi kun tulit sisälle ja tulee sieltä käsiin ja edelleen suuhun kun seuraavaksi kasvojasi kosketat tai syöt. Lisäksi se virus on osassa kaupasta ostamistasi tuotteista pinnoista ja tarttuu niistä taas käsiisi ja edelleen suuhusi jne. kun niitä käsittelet kotonasi. Niin ikään olet varmasti räpeltänyt matkapuhelintasi ulkona, joten kontaminaatio on nyt siinäkin ja siirtyy siitä pöydälle, taskuusi, käsiisi ja edelleen suuhusi jne. Ota tämä huomioon ja toimi sen mukaisesti desinfioimalla oikea-aikaisesti ja oikeassa järjestyksessä oikealla tavalla oikeat paikat ja noudata no-touch-tekniikkaa aina kun voit!

  Olen esim. nähnyt, miten ihmiset käyttävät P1 tai P2 kasvosuojusta. Näistä ei luultavasti ole riittävää apua. Pitäisi olla P3-luokan kasvosuojus ja se pitää asettaa kasvoille oikein ja ottaa pois oikein, jottei kontaminaatiota tapahdu siinä vaiheessa…monethan esim. laittavat suojaimen taskuunsa – jolloin tasku kontaminoituu ja seuraavaksi kontaminaatiota päätyy suojaimen sisäpinnalle ja siitä edelleen ihmisen hengityselimiin! Lisäksi pitäisi olla silmät suojattuna, jottei pisaratartunta tapahdu silmien kautta. Ota tämäkin asia huomioon ja ymmärrä, että suojaus ei tule taikasauvaa heilauttamalla tai ole jokin maaginen taikakalu, kuten hengityksensuojain!

 2. Lapset ja koulut ovat erityisen ongelmallisia ja vaikka vanhemmat miten huolehtisivat kaikesta hyvin, lapsi pilaa helposti koko aseptisen toiminnan: Tapaa kavereita, käy koulua jossa on sairaita, ei hallitse aseptiikkaa itse jne. Tämmöinen lapsi tuo sitten tartunnan kotiin itsessään ja peli on täysin menetetty. Lapset pitäisi oikeasti pitää nyt mielellään täysin eristettyinä ulkomaailmasta, kunnes tämä on ohitse, koska lapset eivät vaan osaa aseptiikkaa niin eivät osaa niin eivät osaa ja ketju on vain niin vahva kuin heikoin lenkki. Kotioloissa ei koronatartuntaa voi perheenjäseneltä toiselle estää mitenkään ja koko perhe sairastuu sitten.

  Lapset pitäisi ottaa pois kouluista tai edes huolehtia kouluissa tiukasti hygieniasta, sekä kieltää esim. välitunneilla toisten luokkalaisten kanssa oleilu jne. jotta rajoitetaan altistusta. Kouluista pitäisi tulla suoraan kotiin, muiden kuin oman luokkalaisten kanssa ei saisi edes koulumatkaa tehdä. Luonnollisestikaan mitään luokkaretkiä tms. mihinkään ei saa tehdä. Kavereiden luokse ei saa mennä, eivätkä kaverit saa tulla teille. Ulkonakin kavereiden kanssa olemista olisi syytä välttää, sisätiloissa olemista ehdottomasti.

 3. Kaupoissa tulisi pyrkiä käymään harvoin ja keskittyä ostamaan säilyviä perustuotteita ja ylläpitämään kotivaraa (14 vrk). Shoppailusta pitää luopua ja hakea nopeasti ja tehokkaasti ne tuotteet, joita tarvitsee ja sitten suksia oikeasti vittuun sieltä kaupasta. Jos kauppaan ei ole ihan pakko mennä, älä mene sinne, äläkä osta mitään, mitä ei ole ihan pakko ostaa, äläkä vietä siellä yhtään aikaa, mitä ei ole pakko viettää.

  Kaupoissa tulisi pyrkiä käymään sellaisina aikoina, jolloin siellä ei ole ruuhkaa ja siten altistusta muille ihmisille. Kun siellä muita ihmisiä on, on syytä pitää etäisyyttä. Mikäli joku yskii tai vaikuttaa sairaalta, tulee välittömästi poistua paikalta ja ilmoittaa asiasta eteenpäin. Tuotteita ottaessa ja pakatessa olisi hyvä olla käsineet kädessä, sekä suosia lähimaksua jossa ei tarvitse koskea mihinkään “vieraaseen”. P3-luokan kasvonsuojusta tulisi käyttää, jos lähistöllä on yskiviä ihmisiä tai koronavirusta esiintyy selvästi alueella. Kertakäyttökäsineiden käyttö olisi suotavaa, mutta ne pitäisi osata pukea ja riisua oikein – ja oikea-aikaisesti.

 4. Kaikilla pitäisi olla 14 vrk kotivara sitä äärimmäistä tilannetta varten, että koko maa pitää asettaa täyteen lukitukseen ja kaikkien ihmisten pitää pysyä kotonaan 14 vrk ajan. (Nykyinen 72h kotivara on täysin naurettava, eikä riitä mihinkään.) Lääkeitä pitäisi olla jokaisella kotonaan riittävästi, mutta valitettavasti laki ei anna mahdollisuutta pitää välttämättä kotivaraa “yhtään”, koska lääkkeitä saa vain 3kk määrän ja jos se 3kk ei ole vielä ihan täynnä, sinulla voi käytännössä olla vain vaikkapa viikoksi lääkeitä kotonasi…

  Kotona pitäisi olla käsidesiä ainakin pari pulloa, sekä kloritea tms. jolla voi desinfioida pintoja. Painalluksin tai mieluusti ilman kosketusta annosteltavaa käsisaippuaa ja kertakäyttöisiä paperipyyhkeitä olisi nyt syytä olla myöskin riittävästi…palasaippua ja käsipyyhe tulisi poistaa käytöstä tai siirtyä edes “jokaisen perheenjäsenen omaan käsipyyhkeeseen” (joita tulisi säilyttää niin, etteivät ne kosketa toisiaan).

 5. Pysy kotona. Älä tapaa ulkopuolisia. Älä käy ulkona, jos ei ole ihan pakko ja silloinkin noudata varovaisuutta. Kohtele jokaista näkemääsi ja tapaamaasi ihmistä potentiaalisena taudinlevittäjänä. Työpaikalla mieti systeemeitä uusiksi ja noudata samoja varotoimia, kuin kaupassa jne. noudatat ja pidä jokaista työkaveriasia potentiaalisena taudinlevittäjänä. Jos ja kun työnantajasi tai työpaikkasi tai työtoverisi ei välitä noudattaa tiukentunutta hygieniaa, nosta asiasta helvetinmoinen haloo ja vaadi aseptiikan tiukentamista, tarvittaessa ota yhteyttä työsuojeluun.

  Joojoo, on tylsää, kamalaa, kun sinulla on jokin ihme pakottava tarve päästä matkustelemaan (etenkin korona-alueelle), pakottava tarve päästä harrastamaan sitä pilatesta/joogaa/sulkapalloa whatever ja pakottava tarve päästä bilettämään tai kahville jonkun tuttusi kanssa. SHIT HAPPENS. Elämä on. Ole aikuinen ja kanna vastuusi.

Ihmiset voivat itse vaikuttaa paljon siihen, saavatko he tartuntaa vaiko eivät, vaikka valtio ja viranomaiset tekisivät mitä tai olisivat tekemättä mitään. Helppoa se ei välttämättä ole, jos siihen ei ole tottunut, mutta nyt on oiva tilaisuus opetella. Kun sen kerran opettelee, sitä on helppo noudattaa jatkossakin tilanteen vaatiessa ja esim. estää “jokavuotisen” influenssan tulo teidän perheeseenne. Toisaalta, kun on varautunut, selviää myös siinäkin tapauksessa paremmin, että käy huono tuuri tai moka ja sairastutte – tai vaikka yhteiskunta ympäriltä hajoaisi.Miten minä itse suojaudun koronavirukselta?

 1. Itse toimin siten, että asuntoni ulkopuolella käytän käsissäni AINA nahkahanskoja, joilla kosken sinne minne on pakko koskea. Autossani otan ne pois – mutta avaan auton oven ulkopuolelta hanska kädessä ja sisäpuolelta ilman hanskaa. Autossa sisällä otan hanskat pois kädestäni varovasti ja laitan ne auton lattialle. Taskuni ja käteni ja autoni sisäpuoli ovat siis “puhtaat” ja nahkahanskojen ja autoni ulkopinta “likaiset”. Kun otan avaimen taskustani, otan toisen käden hanskan pois toisella kädellä (hanskalla) ja käytän avainta ja laitan sen takaisin taskuun – sitten laitan sen käden hanskan takaisin käteen varoen, etten kosketa käsilläni hanskan ulkopintaa. Kas näin pidetään koko ajan “likainen” likaisena ja “puhdas” puhtaana, eikä kontaminaatiota näiden rajojen ylitse pääse tapahtumaan ainakaan helposti.

 2. Kaupassa jne. olen varovainen, en mene lähelle muita ihmisiä ja jos joku yskii jossain, suksin kuuseen ja äkkiä. Pyrin käymään kaupassa vain kerran viikossa ja aikana, jolloin siellä on vain vähän muita ihmisiä. No-touch-tekniikka ja hanskat kädessä kaupassakin tietenkin. Kasvoihin ei kosketa missään tilanteessa eikä mistään syystä, eikä matkapuhelinta räplätä kesken reissun mistään syystä! Maksaminen kassalla käy siten, että otan toisen hanskan pois, sitten paljaalla kädelläni otan matkapuhelimen taskustani ja käytän siinä lähimaksua (ei kontaktia), jonka jälkeen laitan matkapuhelimen taskuun tällä paljaalla kädelläni ja sen jälkeen puen hanskan takaisin siihen käteen ennen kuin alan koskemaan kauppatuotteisiini jne. pakkaamaan niitä taas. Hengityssuojainta en vielä käytä, mutta sen aika voi tulla, jos yskiviä ihmisiä alkaa ilmaantua ympäristöön ja pitää kaupassa käydä, tarvittaessa käytän sitten vaikka koko kasvot suojaavaa suojanaamariakin. Kertakäyttökäsineiden käyttöön pitänee siirtyä seuraavaksi, kun koronavirusta alkaa täälläpäin esiintyä. Ylipäätään vältän kaikkia paikkoja ja ihmisiä nyt erityisesti, vaikka en muutenkaan toki moisia harrastele pahemmin. En missään nimessä menisi nyt “shoppailemaan”, elokuviin, julkisiin liikennevälineisiin tai baariin tms.

 3. Luonnollisesti, kun tulen sisälle kotiini, otan hanskat pois kädestä ja lasken lattialle ja no-touch-tekniikalla suljen ulko-oveni ja avaan vessan oven ja hanan ja saippuoin ja pesen kädet huolellisesti saippualla ja kuivaan kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen, jonka laitan roskiin. Sitten desinfioin kädet alkoholia ja PHMB:tä sisältävällä käsidesillä. Tämän jälkeen suihkutan ja pyyhin varmuuden vuoksi vielä ovenkahvat, valokatkaisijat, hanat, saippuapurkin, käsidesipurkin, roskiksen kannen, avaimeni ja puhelimeni vetyperoksidinilla ja peretikkahapolla suihkutetulla rätillä rätillä ja lopuksi vielä ko. vetyperoksidi ja peretikkahappopurkinkin…vaikka siis en ole näihin koskenut milloinkaan “likaisilla” hanskoillani enkä edes “puhtailla” paljailla käsilläni, niin SILTI varmuuden vuoksi pyyhin ne tässä kohtaa.

 4. Kaupasta ostamani elintarvikkeet ja muut tuotteet ja jutut, joita sisälle tuon olen pyyhkinyt tästä viikosta lähtien  siten, että kauppakassit lasken lattialle (siis yhä nahkahanskat kädessä heti kun tulen sisälle) ja otan sieltä nitriilihanskat kädessä tuotteen kerrallaan ja pyyhin sen vetyperoksidinilla ja peretikkahapolla suihkutetulla rätillä ja laitan pöydälle (ja myöhemmin pöydältä kaappiin). Kun kauppakassit on purettu, laitan kauppakassit roskikseen (koska sisäpinta on kontaminoitunut) ja pyyhin vielä ko. alueen pinnat, kahvat, katkaisijat, hanat, jne. yms. (uudelleen). Lopuksi pyyhin vielä nitriilihanskat ja otan ne pois (lasken suoraan roskikseen), jonka jälkeen desinfioin ja pesen vielä sen jälkeen kädet vielä kerran (no-touch-tekniikka taas hanoissa jne.). Valmista tulee. Tämä lienee ylimitoitettua monesta, mutta minusta on hauskaa varautua ja tehdä tästä normi jo nyt, kun korona uhkaa. Eipä tuo iso homma ole. Näin ei virus tule kauppatavaroiden mukana minun luokseni, eikä minuun, jos joku on kontaminoituneilla käsillään niitä kaupassa hypistellyt.

 5. Ulkovaatteet riisun varovasti eteisessä pois ja laitan henkariin ja nostan parvekkeelle. Kädessäni olleet nahkahanskat pyyhin vetyperoksidinilla ja peretikkahapolla suihkutetulla rätillä ja nostan nekin parvekkeelle. Näin huolehdin siitä, että näissä oleva mahdollinen kontaminaatio ei jää sisälle kämppääni ja esim. pölyty hengitykseeni. Tämäkin on vain pieni riski, mutta en ota sitäkään, eikä tästä nyt sen enempiä vaivoja olekaan. Jos käyttäisin hengityssuojainta, poistaisin sen kasvoilta vasta nyt tämän kaiken jälkeen ja laittaisin kontaminoitunut puoli ylöspäin johonkin kaapin hyllylle tms. Toki mikäli on selvää ilmakontaminaation vaaraa, pitää ulkona käydä vain kertakäyttöhaalariin tai esim. sadepukuun pukeutuneena (kertakäyttöhaalari varovasti roskiin ja sadepuku pertikkahappokäsittelyyn sisälle tullessa).

 6. Minulla on runsaasti kotivaraa, lääkkeitä, hygienitarvikkeita ja muita, sekä katsottuna valmiiksi paikka, jonne voin mennä, jos “paska lentää kunnolla tuulettimeen” ja yhteiskunta romahtaa. Tämä on toki normaalia preppautumista, johon liittyen olen tehnyt esim. videot “Lääkinnällinen varautuminen” ja “Parannusehdotuksia väestönsuojiin“, sekä “Miten olen itse varautunut koronavirusepidemiaan (covid-19)?“. Kaikkea en tietenkään täällä netissä ihmisille omasta varautumisesta luonnollisestikaan kerro, mutta sanotaan näin, että kun on preppaaja, on varautunut vaikka ja mihin, niin materiaalisesti, kuin ennen kaikkea tiedollisesti ja henkisesti. Tiedollinen ja henkinen varautuminen on paljon tärkeämpää kuin materiaalinen varautuminen.

Panikoivat lampaat toimivat yleensä juuri niin, että hädän tullen hamstraavat hirveät määrät tavaraa, joita eivät osaa edes käyttää, kun taas preppaajan ei tarvitse kuin korkeintaan hieman täydentää varastoaan ja ottaa lunkisti. Sekin vähän, mitä preppaajan tarvitsee käytöstään muuttaa, on asiat, jotka hän jo osaa, eikä uutta tarvitse edes pahemmin opetella. Lampaat luulevat jonkin yksittäisen jutun, kuten käsidesin tai naamamaskin, olevan taikakeino, jolla koko ongelma tulee hoidettua ilman, että tarvitsee päätään vaivata opettelemalla mitään tai tekemällä mitään todella huolella. On surkuhupaisaa huomata, miten lampaat esim. hamstraavat kaupoista käsidesit, mutta eivät koskekaan Sinol-polttogeeliin (Sinolista tai Marinolista puhumattakaan), vaikka se toimii aivan yhtälailla käsidesinä siinä olevasta metyylietyyliketonista huolimatta! On niin ikään surkuhupaisaa huomata, miten lampaat esim. hamstraavat P2-luokan kankaiset hengityssuojaimetkin (P3 puhumattakaan), mutta jättävät hyllyyn P3-luokan suodattimilla varustetut puolinaamarit, vaikka nuo naamarit ja suodattimet ovat selvästi kankaisia parempia ja kestävätkin pidempään! No, Australiassa lampaat hamstraavat vessapaperia, on varmaan parempi kuolla koronavirukseen, kun perse on pyyhitty moneen kertaan!

Mikäli ohjeista uupuu jotain sinusta tärkeää, niin pistä kommenttia alle.


Faktoja koronaviruksesta (COVID-19)

markusjansson.blogspot.com/2020/03/kuinka-suojautua-koronavirukselta-covid.html

About Ahmed Demir

Turkish businessman born and living in Turkey all time. I do not write in this site. I only publish this site what many people (+100) are sending to me without reading content.

3 Comments

 1. Mielenkiintoista että virus-oireet täsmäävät pitkälti niihin vaurioihin mitä tulee langattomalle teknologialle altistumisesta.

  On jopa mahdollista että eliitin on pakko “lepsua ohjeissa” jotta ei paljastu että tartuntalähteistä erossa pysyneitä on myös sairastunut, joka viiittaisi muuhun kuin virustartuntaan.

  1. Olet laskenut kauppakassisi lattialle, etkä puhdistanut niitä paikkoja (lattioita), joten kotisi on jo saastunut. Jossain puhuit, että virus leviää 5 m:n päähän
   Tutkimuksissa on todettu sen leviävän kaupoissa jopa 7-8 m:n päähän, joten turvavälin tulisi olla vähintään 8 m. Ulkona tuulen mukana se leviää pitemmänkin matkan. Yksi ongelma on, ettei maskeja saa mistään, ainakaan Helsingistä.

 2. Testit- ja vuode/ tehohoitopaikat priorisoidaan turvapaikanhakijoille, koska heissä on tulevaisuus… Ja kelan piikki muutenkin auki.

Comments are closed.