Miksi Korona-Virus Vaivaa Irania

Iranin terveysministeri Iraj Harirchi

Korona-virus on pahasti iskenyt Iraniin ja aivan hallitustasolle asti. Ensimmäiset tapaukset havaittiin Helmikuun puolessa välin 2020.

Keuhkosairauksien Maa

Iranin väestöllä on maailman heikoimmat keuhkot. Lähes jokainen 60 vuotta täyttänyt mies kärsii USA:ssa valmistettujen taistelukaasujen jälkiseurauksista. Kaasuja käytettiin ensimmäisessä Persianlahden sodassa vuosina 1980 – 1988. Samanlaisia jälkiseuraamuksia oli myös Ensimmäisen Maailmansodan jälkeen Ranskalaisilla ja Saksalaisilla sotilailla.

Kuka tahansa Iranissa käynyt on voinut havaita sen suuren keuhkosairauksien määrän.

Kun ilmansaasteet Teheranissa lisääntyivät tietyn tason yli, koulut ja valtion virastot suljettiin ja puolet perheistä muutti maalle isovanhempiensa luokse. Näin on tapahtunut useita kertoja vuodessa jo kolmenkymmenen viiden vuoden ajan ja on aivan normaali käytäntö.

Maan hallitus ja parlamentti koostuu lähes yksinomaan Irakin – Iranin sodan veteraaneista. Se tarkoittaa: ihmisistä, jotka ovat aivan erityisen herkkiä Covid-19 korona-virukselle. Niinpä viruksen iskiessä maahan, vakavasti sairastuneiden määrä oli suuri. Sellaisetkin ihmiset, jotka muutoin olisivat selvinneet lievillä oireilla, kuolivat jo ensimmäisiin yskähdyksiin johtuen keuhkoissa olevista vammoista.

Lähde: