SUOMEN MARSALKKA KUOLLUT (1951)

LAUSANNE, 28.1.1951

SUOMEN MARSALKKA CARL GUSTAF EMIL MANNERHEIM KUOLI SUNNUNTAIN VASTAISENA YÖNÄ SUOMEN AIKAA KLO 00:30. LÄHES VIISI VUOROKAUTTA AIKAISEMMIN HÄNELLE OLI SUORITETTU VATSAONTELON LEIKKAUS.

MANNERHEIMIN ADJUTANTTI, EVERSTILUUTNANTTI C. O. LINDEMAN KERTOI UNITED PRESSILLE, ETTÄ SYDÄN LOPETTI ÄKKIÄ TOIMINTANSA. KIPUJA EI OLLUT, VAAN HÄN IKÄÄNKUIN NUKAHTI ÄKKIÄ.

Marsalkan Viimeiset Hetket

Jo perjantai-iltana marsalkan tila Huononi, vaikka hän oli viettänyt rauhallisen päivän. Koko lauantain vastaisen yön kaksi lääkäriä taisteli hänen pelastamisekseen. Hän oli varsin heikko, mutta täysin tajuissaan. Lauantaina päivällä ilmoitettiin kuitenkin, että potilaan lämpötila, joka yöllä oli noussut, laski normaaliin ja hän saattoi levätä. Iltapäivällä tapahtui kuitenkin jälleen jyrkkä käänne huonompaan marsalkan sydämen toiminnan heikentyessä. Hän sai kaiken aikaa happihoitoa.

Hänen luonaan oli kolme lääkäriä, sveitsiläiset professorit Decker ja professori Vannatty, sekä ruotsalainen sydänspesialisti, professori Nanna Svartz, joka on Suomen Marsalkan monivuotinen lääkäri ja joka matkusti Tukholmasta lentoteitse Zurichiin ja sieltä Lausanneen. Marsalkan luona oli loppuun asti myös hänen adjutanttinsa everstiluutnantti C. O. Lindeman.

Marsalkka oli tajuissaan lähes loppuun saakka. Hän ehti hyvästellä kuolinvuoteensa ääressä olleet lääkärinsä sekä adjutanttinsa. Kuolema saapui rauhallisesti noin kahden tunnin tajuttomuuden jälkeen.

Lähde:

About Ahmed Demir

Turkish businessman born and living in Turkey all time. I do not write in this site. I only publish this site what many people (+100) are sending to me without reading content.