Huawei Mate 30 Pro — Ilman Googlea

Huaweilta on tulossa markkinoille uusi älypuhelinten lippulaiva: Mate 30 Pro. Huomionarvoista on, että puhelimessa ei ole yhtään Googlen sovellusta esiasennettuna.

Jättämällä Googlen sovellukset pois puhelimestaan Huawei sopeuttaa toimintansa Yhdysvaltain hallituksen päätökseen kiinalaisten tuotteiden kauppasaarrosta. Google onkin jo varoittanut tulevasta estosta koskien sen tuotteiden käyttöä Huawein puhelimissa.

Huawei AppGallery 45,000 apps Google Play Store’s estimated 2.7 million

Käyttöjärjestelmä

Puhelimen käyttöjärjestelmä on Android, siis sama kuin muissakin älypuhelimissa, mutta sen lisenssivapaa versio. Siis Googlen sovellukset ovat periaatteessa asennettavissa myös Huawein puhelimeen.

  • Huawei AppGallery’sta voi ladata 45’000 eri sovellusta verrattuna siihen, että
  • Google Play Store’ssa on noin 2’700’000 sovellusta.

Googlen sovellusten asentaminen ja käyttäminen saattaa olla jonkin verran hankalaa, mutta luultavasti pian AppGallery’sta saa näidenkin ongelmien ratkaisemiseen omat sovelluksensa.

jos saarto jatkuu kiinalaiset sovellukset valtaavat

Poliittiset Seuraukset

Huawein irtaantuminen “Googlen kahleista” ja lisensseistä saattaa merkitä suurta takaiskua Googlelle, jos teknisesti ylivoimaiset Huawei-älypuhelimet saavat kansan tuen.

Perimmältään Google ei ole puhelinvalmistaja eikä se ole syntynyt “puhelinvalmistajan tähtien alla”, sen filosofia ei sovi raudan rakentamiseen.

Googlen ja Huawein tuotteet erinomaisella tavalla täydentävät toisiaan, mutta sen seurauksena, että valtio puuttuu molempia hyödyttävään kauppaan, saattaa olla monia arvaamattomia seurauksia. Jotenkin vaan tuntuu mahdottomalta ajatus, että kauppasaarron seurauksena kiinalaiset yhtiöt antautuvat ehdottomasti USA:n edessä, siirtäisivät pääkonttorinsa pois kiinasta ja luovuttaisivat sovellustensa avaimet DeepStaten hallintaa. — Ei ikinä.

Uudet sovellukset tulevat Kiinasta sillä harva dollari-imperiumin alaisena elävä sovelluskehittelijä on valmis riskeeraamaan kaikkien pankkitiliensä sulkemisen ja omaisuuden takavarikoinnin, jos sattuisi laittamaan oman sovelluksensa Huawei AppGallery’yn.

Kauppasaarron seurauksena saattaa siis laajemminkin amerikkalaisten firmojen valta mobiilisovelluksissa siirtyä kiinalaisiin käsiin. — Eikä tämä koske vain vain amerikkalaisia vaan kaikkia, jotka eivät pysty ostamaan tai myymään ilman dollareita.

Ostajat

Huawein myynti on “taattu” Kiinassa, jonka väestön määrä sentään sama kuin Yhdysvaltojen plus yksi miljardia. Markkinat ovat avoinna myös The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) jäsenille ja yhteistyökumppaneille.

Miten lännessä? Ovatko ostajat valmiita hylkäämään teknisiltä ominaisuuksiltaan ylivoimaisen älypuhelimen voidakseen pysyä Googlen informaatiotuottajana maksuttomia palveluja vastaan?

Onko tultu pisteeseen, jossa puhelimen käyttäjät huomaavat selviävänsä elämästä helpommin 45,000 sovelluksen avulla sen sijaan, että koko ajan pitäisi klikkauksen päässä olla saatavilla vähintään pari, kolme miljoonaa sovellusta?

Copyright

Käyttäjänoikeus tähän artikkeliin:
Copyleft.
Osittainenkin lainaaminen ja muokkaaminen sallitaan.
Lähdettä ei tarvitse mainita.

About Ahmed Demir

Turkish businessman born and living in Turkey all time. I do not write in this site. I only publish this site what many people (+100) are sending to me without reading content.