Vanhushoiva ja arvoton näytelmä à la Sipilä, Saarikko ja Orpo

Pitkällisen jahkailun jälkeen Valvira vihdoin räjäytti padon vanhushoivan tilasta keskustelemisen tieltä keskeyttämällä Esperi Care Oy:n Kristiinankaupungin vanhushoivayksikön toiminnan hoidon vakavien puutteiden vuoksi. Esiin nousi myös epäilys vanhuksen kuolemasta huonon hoidon seurauksena. Vaalien läheisyys takasi sen, että innokkaita keskustelijoita on riittänyt ruuhkaksi asti.

Luonnostellessani tätä kirjoitusta 5.2.2019 koimme senkin ihmeen, että ministeri Petteri Orpo ilmoitti kokoomuksen suostuvan hoitajamitoituksen minimin kirjaamiseen lakiin. Kun nykyistä lakia säädettäessä vastuuministeri Maria Guzenina (sd) esitti hoitajamitoituksen minimiksi 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohden, kokoomus vastusti sitä jyrkästi. Lakiin sitä ei siis kirjattu, vaan puolueet sopivat minimimitoitukseksi 0,5 hoitajaa hoidettavaa kohden. Sekään ei ole sitten toteutunut, kuten tehdyt selvitykset ovat osoittaneet.

Suuret hoivatalot Esperi, Attendo ja Mehiläinen joutuivat puolustuskannalle. Niiden toimintaan suunnattiin pikapikaa läpivalaisu, joka tuottikin melkoisen näkymän. Ylipalkatun johdon mielenkiinnon todettiin suuntautuneen omien tulojen kasvattamiseen vastuullisen liikkeenjohdon sijasta.

Näiden hoivatalojen intressejä yksityistämispolitiikassaan ajanut ja toteuttanut maan hallitus yrittää kiemurrella vastuustaan vapaaksi parhaan kykynsä mukaan. Juha Sipilä siirsi vastuun valvonnan laiminlyönneistä oitis kunnille. Säädettyjen lakien noudattamisen osaltahan valvontavastuu on valtiolla, joka kuitenkin on käytännössä ajanut alas laillisuusvalvonnan monella muullakin sektorilla.

Julkeimpaan suoritukseen oman ministerivastuunsa väistämisessä ylsi ministeri Annika Saarikko, joka kutsui koolle hoivatalot ja muita intressiryhmiä. Lopputulemana kokoontumisella oli se, että hoivatalot lupasivat ryhtyä noudattamaan lakia! Omassa valvontatehtävässään surkeasti epäonnistunut ministeri yritti pestä itsensä vastuustaan puhtaaksi maanittelemalla lakeja rikkoneet noudattamaan jatkossa lakia. Ei puhettakaan siitä, että niitä olisi saatettu oikeudelliseen edesvastuuseen rikkomuksistaan.

Kun yleisön paine yhdistyneenä vaalien läheisyyteen on saanut nyt sekä kepun että kokoomuksenkin suostumaan hoitajamitoituksen kirjaamiseen lakiin, lakimuutoksen käsittelyn jarruttaminen on ainoa keino ainakin viivyttää lain toteuttamista. Tähänhän sekä Sipilä että Saarikko ovat jo ryhtyneet väittämällä, että aika ennen vaaleja ei riitä lakimuutoksen käsittelyyn.

Jali Raidan ja Vastavalkean toimituksen yhteisessä joululahjassa kerroimme eduskunnan toiminnasta liittyen Suomen mukaanmenoon NATOn Irak-operaatioon. Siinähän NATOn pääsihteeri lähetti kirjeen Suomen NATOn-suurlähettilään kautta eduskunnalle. Jens Stoltenbergin kirje sai aikaan todellista vipinää lainsäätäjissä. Kun kirje oli päivätty 22.10.2018, oli hallituksen esitys laiksi valmis jo 25.10.2018. Puolustusvaliokunnan lausunto valmistui 8.11.2018 ja ulkoasiainvaliokunnan mietintö 9.11.2018. Ja lopullinen laki nuijittiin pöytään 21.11.2018. Eli yhden (1) kuukauden sisällä NATOn pyynnön saapumisesta!

Siinä käsittelyssä oikaistiin kaikki mutkat suoriksi. Lausuntokierroksiakaan ei järjestetty.

Nyt kun eduskunnassa sanotaan vallitsevan laajan yksimielisyyden hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin, pääministeri Juha Sipilä ”pahoittelee”, että ei onnistu kun lausuntokierrostakaan ei ehditä järjestää. Ja Petteri Orpo painottaa lakimuutoksen huolellista valmistelua. Eli selvääkin selvempää ajanpeluuta hankkeen siirtämiseksi vaalien jälkeiseen aikaan. Se mahdollistaisi uuden likaisen pelin lakihankkeen tiimoilta. Ei edes toisen vanhusten hoivakodin, Attendon Alavudella sijaitsevan Pelimannin, toiminnan keskeyttäminen näytä saavan hallitukseen liikettä. Pelimannin tapauksessa selvitetään kuuden asukkaan kuolemaa kuukauden pituiseksi jääneen toiminnan aikana. Saman ajan kuluessa hoivakodista irtisanoutui peräti kymmenen työntekijää.

NATOn Irak-operaation osalta vain vasemmistoliiton 11 kansanedustajaa äänesti sitä vastaan marraskuun lopulla. Tässä hoitajamitoituksessa ei liene vaaraa vasemmistoliiton vastustuksesta. Sen takana on siis erittäin laaja julkilausuttu eduskunnan enemmistö, ja ennen kaikkea laaja kansan tuki.

NATOltakin riittänee ymmärrystä sille, että Suomi huolehtii säällisesti ikääntyneistä veteraaneistaan. Voisivat toki lähettää asiasta vielä kirjeen, jolloin Sipilän, Saarikon ja Orpon jarrutukselta ehkä vältyttäisiin.

Valtapoliittisestihan edellä käsitelty tarkoittaa selkokielellä sitä, että SDP suhtautuu nöyrän kiltisti oikeiston NATO-vedätyksiin ja antaa niille tukensa. Ja silloin kun on kyse perusturvan toteutuksesta ihmisarvoisella tavalla, oikeisto pystyy sabotoimaan heikompiosaisten turvaksi tarkoitetun lakihankkeen etenemisen. SDP ja koko oppositiokaan ei näytä kykenevän näissä asioissa riittävän jämerään toimintaan.

Ovatkohan tässä ”läntiset arvot” oikein kohdallaan?

About Ahmed Demir

Turkish businessman born and living in Turkey all time. I do not write in this site. I only publish what people are sending to me.