Niitä oikeita pakolaisia

Sisäministeri Kai Mykkänen on ihastunut kiintiöpakolaisiin. Aiemmin hän ilmoitti haluavansa Suomeen jopa 10.000 kiintiöpakolaista vuodessa. Siis 100.000 10 vuodessa. Siis perheen yhdistämiset ja syntyvyys huomioiden lähemmäs kaksisataa tuhatta 10 vuodessa. Puoli miljoonaa 20 vuodessa.

Nyt hän menee henkilökohtaisesti hakemaan (=seuraamaan) pakolaisleiriltä Turkista tulevia 530 syyrialaista turvapaikanhakijaa. Ministerille on tullut kiire. Kutsuuhan Syyria jo omia kansalaisiaan kotiinsa.

Tekisi mieli järjestää palaveri, jossa tuntemani Suomessa asuva irakilainen kertoo ministerille, että häntä pyydettiin tulkiksi, eikä hän mennyt, vaikka siitä maksetaan hyvin. Hän ei mennyt, koska hän ei kestä kuunnella valheita, joita turvapaikanhakijat Maahanmuuttoviraston haastatteluissa latelevat. Tulkilla on vaitiolovelvollisuus, hän ei saa paljastaa kuulemiaan asioita viranomaisillekaan. Kolmanneksi palaveriin tulisi syyrialainen nainen, joka tulkkaa maanmiehiään Suomessa, mutta vain etätulkkauksena. Hän ei kestä nähdä maanmiehiään silmästä silmään, koska he tulkin mukaan valehtelevat kaikesta niin paljon turvapaikan saadakseen.

Mutta mitäpä niitä palavereita. Kai Mykkänen on vahva uskossaan, eikä uskovaisen päätä pysty kukaan kääntämään.

Suomen kiintiöpakolaisten määrä on tänä vuonna 750. Vaikka määrä nostettaisiin 10.000:een, se ei vähentäisi oma-aloitteisesti tänne tulevien määrää. Yhden Suomeen tuotavaan käytetyllä rahalla saisi 135 pakolaista paremmat olosuhteet kotimaassaan. Ministeri siis pitää 10.000 Suomeen pääsevän ihmisarvoa tärkeämpänä kuin 1,3 miljoonan leireille päätyvän. Kokoomuksessa arvopohjaa riittää.

Blogi käsittelee Ahvenanmaalla tehtyä tutkimusta kiintiöpakolaisista. Tutkimus osoittaa konkreettisesti, ettei turvapaikan hakijoissa ole eroja. Samanlaisia kaiken vaatijoita ja rasisteiksi suomalaisia syyllistäviä ovat yhtä lailla kiintiöpakolaiset kuin tänne muulla tavalla tupsahtavat.

Kiintiöpakolaiset haluavat Suomen passin ja miehille moskeijan

Ålands Nyheter julkaisi elokuussa kirjoituksen Ahvenanmaalla kaksi vuotta olleista kiintiöpakolaisista. Turvapaikanhakijat vaativat Suomen passia ja miehille moskeijaa. Naisista ei ole niin väliä, koska he pakolaisten mukaan voivat rukoilla kotona. Ahvenanmaan maakuntahallituksen velvollisuus tulisi olla opettaa islamia ahvenanmaalaisille. Luitte oikein. Islamia ahvenanmaalaisille. Onko toiveena saada sharia-laki nopeammin käyttöön.

Iranista ja Syyriasta haetut kiintiöpakolaiset kokevat olevansa kuin vankilassa Ahvenanmaalla, koska heille ei ole annettu Suomen kansalaisuutta ja passia. No, mitäpä sitä turhaan huolissaan. Vankeus loppuu kahden vuoden kuluttua, koska neljä vuotta Suomessa ollut voi hakea kansalaisuutta.

Turvapaikanhakijoiden huolista on tehty Suomen Punaisen Ristin rahoittama tutkielma. Tutkielman on tehnyt Gun Lindman neljän ahvenanmaalaisen pakolaiskoordinaattorin myötävaikutuksella. Tutkielmassa haastateltiin vuonna 2015 Ahvenanmaalle tullutta viittä miestä ja viittä naista. Tämän merkittävän tutkimuksen tuloksia toivotaan käytettävän maahanmuuttopolitiikan perustana. Tutkielma ja sen suositukset varmastikin on annettu sisäministerille toteutettavaksi.

Pakolaisilla hyvä kohtelu Ahvenanmaalla

Aika näyttää, mihin uuden laivan korvaava laiva päätyy. Kauhukuva on, että se myytäisiin järjestöille pelastamaan Eurooppaan tulijoita Libyan rannikolta.

Ahvenanmaalla on noin sata pakolaista. He ovat enimmäkseen Syyriasta ja Iranista. Syksyllä 2018 tulee 27 lisää, koska Ahvenanmaan kunnat ovat oikein vaatimalla vaatineet Suomen valtiolta lisää pakolaisia. Syitä toki voi arvailla. Itse arvaisin, että pakolaiset tuovat rahaa ja vilkasta elämää Ahvenanmaan kuihtuviin kuntiin. Maksajana ovat mannersuomalaiset, joten kyse on rahan siirrosta Ahvenanmaalle. Vähän samaa kuin Viking Linen saamat 26 miljoonan (2017) vuotuiset yritystuet, joilla voi rakentaa Xiamen Shipbuilding Industryn telakalla Kiinassa uuden aluksen. Viking Line jakaa tukia osinkoina (2018 kaksi miljoonaa euroa) omistajille. Minkälaiset osingot suomalaiset saavat tulijoista.

Pakolaisten mukaan heidät on otettu hyvin vastaan. He ovat turvassa ja heitä on kohdeltu lähimmäisinä ja hyvin. Heillä on kuitenkin taloudellista ahdinkoa, koska sosiaaliturvarahaa ei saada riittävästi. Työpaikkoja ei heille löydy Ahvenanmaalta, kuten ei manner-Suomestakaan. Kielitaidon heikkous estää saamasta koulutuspaikkoja. Kaikesta hyvästä huolimatta he kokevat olevansa vankilassa, koska heillä ei ole passia.

He kertovat tulleensa eurooppalaiseen maahan, mutta kokevat itsensä loukussa oleviksi vangeiksi. He eivät pääse ulos, eivätkä voi palata kotimaahansa. Manner-Suomessa olisi maanmiehiä, jotka puhuvat omaa kieltä, mutta Ahvenanmaan oma yhteisö on pieni.

He esittävät toistuvasti ratkaisuksi vaatimuksen Suomen passista, jolla voisivat matkustella vapaasti. Totta, mutta millä rahalla? No, ensin passi ja sitten matkarahat. Mitä virkaa passilla muutoin olisi.

Ruotsissa kaikki olisi toisin. Sillä tutkimuksen mukaan pakolaiset kokevat Ahvenanmaalla rasismia paikallisten ja viranomaisten kanssa, eivät kuitenkaan työpaikoilla he, jotka työpaikan ovat saaneet. No hyvä, etteivät pääse manner-Suomeen. Täällä kun rasismia on sekä siellä että täällä, että siellä sekä täällä. Pakolaiset kokevat, että jotkut ahvenanmaalaiset luulevat heitä ISIS-terroristeiksi. Koska eivät ymmärrä, että he ovat kunnon muslimeja.

Ja se Oolannin sota oli kauhea – hurraa, hurraa, hurraa

Wikipedia lyhentäen: Ahvenanmaa (ruots. Åland) on saariryhmä sekä Suomen historiallinen ja nykyinen maakunta, sekä ainoa jolla on itsehallinto. Ahvenanmaan ainoa virallinen kieli on ruotsi: 88 prosentilla väestöstä on äidinkielenään ruotsi, noin 5 prosenttia on suomenkielisiä ja muun kielisiä asukkaita on yhteensä noin seitsemän prosenttia. Maakunnan väkiluku on 30.000. Ainoa kaupunki on hallintokeskus Maarianhamina. Ahvenanmaan tuhansista saarista 60 on asuttuja.

Ahvenanmaalla on voimassa kotiseutuoikeusjärjestelmä (hembygdsrätt). Henkilöllä tulee olla kotiseutuoikeus, ennen kuin hänen on mahdollista omistaa kiinteää omaisuutta saarella, äänestää maakuntapäivävaaleissa tai harjoittaa elinkeinoa. Kotiseutuoikeuden saa automaattisesti, jos se on jommalla kummalla vanhemmista. Kotiseutuoikeutta voi hakea ruotsin kielen taitoinen Suomen kansalainen, joka on asunut maakunnassa vähintään viisi vuotta.”

Iltalehti tutustui Ahvenanmaalla asuvien suomenkielisten elämään. Osalle sopeutuminen ei ole ollut helppoa. Haukkumista, kiusaamista ja syrjintää – ”Totuus on se, että kaikista maailman kielistä suomi on vihatuin.”

No hyvä. Ahvenanmaalaiset vihaavat suomalaisia, vaikka me rahoitamme suuren osan heidän elämästään. Mutta hyvä sydän ahvenanmaalaisilla on. Jos suomalaiset ovat heille kirottuja, sitä enemmän riittää hyvää sydäntä iranilaisille ja syyrialaisille.

RKP kuuluu maahanmuuttokysymyksissä vihervasemmistoon. Kaikki tänne ja heti. Maksakaa ja opetelkaa uimaan. Mikään ei ole muuttunut sodan jälkeisestä Suomesta. Silloin Karjalan evakkoja ei haluttu ruotsinkielisille alueille asumaan. Tänään kelpaavat kaikki muut, mutta ei suomalaiset.

Muslimit tyytymättömiä asuinoloihinsa

Nopeasti pakolaiset ovat oppineet vaatimaan kaikkea. Kun paljon vaatii, saa enemmän. Kun vaatii lisää, saa lisää. Asunnot kuulemma ovat vetoisia, kylmiä ja kosteita. Niin sellaista se saaristolaisten elämä on aina ollut. Asunnot ovat vanhoja ja se heikentää terveyttä. Ahvenanmaan pitäisikin heti rakentaa tulijoille uudet tämän päivän vaatimukset toteuttavat asunnot. Ja vasta sen jälkeen ottaa lisää pakolaisia. Tosin, jos manner-Suomi ei uudisrakennuksia maksa, voi kiinnostuskin tulijoihin väljähtää.

Tutkimuksen koordinaattorien mielestä asunnot ovat hyvälaatuiset. Mitäpä he muuta osaisivat sanoa, kun itse asuvat sellaisissa. Ei ole kukaan opettanut vaatimaan parempaa.

Suomi maksaa eläkkeensä ja valtionvelan tulijoiden ansaitsemilla palkoilla. Näin ainakin toivotaan. Mutta ehkei kuitenkaan Ahvenanmaalla, koska tulijoista miehet ovat vähän koulutettuja ja naiset täysin ilman koulutusta. Yksi naisista on palkattomassa työssä. Siitä sitä kertyy eläkettä, ainakin takuueläkettä. Naiset ovatkin kotona lasten kanssa tai eläkkeellä. Tuota, tuota. Pitäisikö ministeri Mykkäsen puuttua matkallaan uusien tulijoiden valintoihin. Eläkeikäisten Suomeen tuominen on inhimillinen katastrofi. Heille itselleen. He eivät ikinä tule sopeutumaan Suomeen mitenkään.

No, eipä aikaakaan kun kaikki on hyvin. Koordinaattorit vaativat aikuisille tulijoille peruskouluopetusta. Siitä kun aletaan, päästään takuueläkkeelle kun viimeinen kotoutumiskurssi on pidetty.

Terveydenhoito on kuulemma ollut hyvää, mutta tarvitunlaista hammashoitoa ei ole saatu. (Manner-Suomessahan VOKit järjestävät hammashoidot, mutta Ahvenanmaalla näköjään ollaan keljuja). Pitäähän sitä hampaat saada heti ilmaiseksi kuntoon, kun ne ovat kotimaassa ja Turkissa jääneet hoitamatta. Vaan mitä on tarvitunlainen hammashoito. Jotain tulee mieleen, mutta viisainta olla sanomatta.

Tulkkeja pitää saada enemmän. Niitähän voisi tuoda Ruotsista, jossa arabian/ruotsin kielen tulkkeja on maa täynnä. Tehdään vaihtokauppa. Me otamme tulkit ja vastalahjaksi annamme osan tänne Tornion kautta tulleista. Tulijat eivät ymmärrä, mitä lääkäri sanoo ja neuvoo tekemään. Onpa suomalaista. Minäkin jouduin muutama vuosi sitten viikoksi Vantaalla sairaalaan, enkä ymmärtänyt, mitä venäläistaustainen lääkäri minulle puhui. Tosin se oli tasa-arvoista, ei lääkärikään ymmärtänyt, mitä minä puhuin.

Maakuntahallitus opettamaan islamia ahvenanmaalaisille

Uskontoa voi harjoittaa Ahvenanmaalla. Mutta ei yhtä hyvin kuin kotimaassaan. Siksi Ahvenanmaan on rakennettava moskeija perjantairukouksia varten. Nimenomaan miehille. Saapa nähdä, ilmestyykö jostain ylipormestari Friberg, joka sanoo, että NEJ, mutta sen jälkeen vetää parlamenttitalon lippusalkoihin Ahvenanmaan liput Id al-Adha-juhlapäivänä. Juhlasta eivät nauti eläimet, joita teurastetaan rituaaliperinteiden mukaisesti urakalla. Halal.

Paikallinen väestö ei ymmärrä tulijoiden uskontoa, joten he vaativat, että maakuntahallinto opettaa islamia ahvenanmaalaisille. Koska leireiltä tulleet saavat automaattisesti oleskeluluvan, ei heidän tarvitse näytellä kristinuskoon kääntymistä. Ehkäpä siksi he eivät vaadi kristinuskon opettamista.

Koordinaattorit matkivat manner-Suomen iloja ja riemuja

Pakolaiskoordinaattorit haluavat lisää rahaa ja monikulttuurisia päiviä, joissa tanssitaan ja laitetaan ruokaa. Meidän kuuluu järjestää tulijoille hauskaa. Rahaa pyydetään kainosti pakolaisten hoitamiseksi, mutta tosiasiassa heidän omien palkkojensa maksamiseksi (”heidän palvelujaan tarvitaan”).

Turvapaikanhakijat syömässä

Koordinaattorit vaativat, että pakolaisille kerrotaan, miten he voivat saada Suomen kansalaisuuden ja passin. Eivätkä koordinaattorit olekaan pakolaisneuvojia, koska he vaativat annettavaksi lisää tietoa siitä, kuinka he voivat saada sosiaaliavustuksia ”tullakseen hyviksi kansalaisiksi”. Pakolaisneuvonta ry:n pitää mitä pikimmin avata toimipiste Maarianhaminaan.

Kaikkea hyvää – Lindmanin lista

Tehty raportti tuskin täyttää mitään tieteellistä kriteeriä. Vain joka 20. kysytty oli antanut haastattelun. Mutta tärkein tuli silti esille: enemmän rahaa ja erityiskohtelua pakolaisille.

Lindmanin lista:

 • maakuntahallitus perustaa erillisen pakolaisviranomaisen,
 • varmistaa ”riittävät” budjettivarat kunnille pakolaisten vastaanottoon,
 • järjestää tiedotuspäiviä, joissa ahvenanmaalaisille opetetaan pakolaisten kulttuuria ja uskontoa ja kerrotaan heidän alkuperästään.

Lisäksi kunnat

 • perustavat erilliset sosiaalipalvelut pakolaisille,
 • myöntävät budjetista varat pakolaisten kotouttamiseen,
 • laativat jokaiselle pakolaiselle oman kotoutumissuunnitelman,
 • palkkaavat jokaiseen kuntaan pakolaiskoordinaattorin,
 • järjestävät tiedotuspäiviä ja tiedotuskokouksia,
 • järjestävät kokoontumispaikkoja pakolaisille,
 • valmentavat paikallisia asukkaita ennen pakolaisten saapumista
 • ja järjestävät niin sanottuja kielikylpyjä.

Edelleen

 • pakolaiskoordinaattori Ahvenanmaan terveydenhuoltoon,
 • helpompi pääsy mielenterveyspalveluihin,
 • pitkäaikaissuunnitelmia pakolaisten terveydenhuoltoon,
 • peruskouluopetusta aikuisille maahanmuuttajille,
 • ruotsin kielen kursseja raskaana oleville pakolaisille,
 • kurssien validointia,
 • ”monikulttuurisia” tiedotuspäiviä
 • ja aktiviteetteja lukioihin, peruskouluihin ja esikouluun.

Pakolaisia on kannustettava perustamaan omia yrityksiä (esimerkiksi ravintoloita ja itämaisten vaatteiden ja elintarvikkeiden kauppoja). Poliitikkojen on perehdyttävä pakolaisten taustoihin, kulttuuriin ja uskontoon. Ja mikä tärkeintä: enemmän rahaa kunnille maahanmuuttoon.

Näyttää siltä, että Ahvenanmaa muutetaan näillä toimilla Lähi-Idäksi nopeammin kuin Itä-Helsinki. Piti tarkistaa muutama asia: Pienin pakolaiskoordinaattorin saava kunta on Sottunga, 93 asukasta. Maarianhaminassa asukkaita on 12.000. Aika paljon tarvitaan uusia asukkaita, jotta itämaisten vaatteiden kaupasta tulee kannattava.

Mitä järkeä? Jos heitä välttämättä tänne halutaan hakea, kannattaisi ostaa palvelut Ruotsista, jossa tämä kaikki on jo valmista. Eikä vaarannettaisi Ahvenanmaan kieliasemaa. Sinne ei suomalainen suomenkielinen saa kotiseutuoikeutta ennen kuin on asunut Ahvenanmaalla viisi vuotta ja osaa ruotsia. Pakolaiset ovat Ahvenanmaallakin suomalaisia paremmassa asemassa.

Olen pahoillani ruotsin kielen taidoistani. Kansakoulupohjaisella pesularuotsillani osaan lukea, mutta en löytää kielen hienouksia ruotsinkielisestä tekstistä. Mitä enemmän luin, sitä enemmän minua alkoi naurattaa. Voiko joku tosissaan tehdä tällaisen tutkimuksen ja vielä edellyttää, että se otettaisiin ohjeeksi Suomen pakolaispolitiikalle. Tämä lukemisen ilo välittyy blogissa. Se ei kuitenkaan muuksi muuta etenkään lopun luetteloa tutkijan tekemistä esityksistä. Toki voi ne lukea itkuisenakin. Ei meillä ole toivoa turvapaikkamenettelyjen muutoksesta vähemmän tuhlaaviksi.

Tutkimus: 76 sivuinen

laadittu 2017, uutinen 2018

Laatija:

Gun Lindman

 

PS.

Ministeri Mykkäsen tulisi hiljentää vauhtia. Viimeisin idea hänellä on puuttua anonyymiin nettikirjoitteluun Euroopan unionin tasolla vihapuheen torjumiseksi. Maan rajan yli saa kävellä ja toisen valtion sosiaaliturvajärjestelmään on täysin oikeutettu ilman luotettavaa tunnistautumista. Vaan jatkossa et kirjoita riviäkään nettiin tunnistautumatta. Mitä tunnistautumisjärjestelmää ministeri on ajatellut? Suomalaista verkkopankkitunnistusta? Koko Euroopassa? Entä jos suomalainen on EU:n ulkopuolisen palvelimen käyttäjä? Sallisiko Mykkänen vain EU:n sisäisen nettikäytön?

blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2018/09/30/niita-oikeita-pakolaisia/

About Ahmed Demir

Turkish businessman born and living in Turkey all time. I do not write in this site. I only publish what people are sending to me.