Rikkaat arabimaat eivät halua pakolaisia ja turvapaikanhakijoita – “Turvallisuusuhka”

Moni arabivaltio haluaa siirtolaisista eroon, sanoo professori Hannu Juusola.
Kukka Mäenpää

Samaan aikaan kun Eurooppa tuskailee pakolaiskriisin keskellä, Syyrian ja Irakin pakolaisia ei huolita rikkaisiin Qatariin, Arabiemiraatteihin, Saudi-Arabiaan tai Omaniin.
”Mailla ei ole minkäännäköistä halua ottaa pakolaisia vastaan. Muita arabeja pidetään turvallisuusuhkana, ja heihin suhtaudutaan negatiivisesti”, sanoo professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.
Maissa pelätään erityisesti sitä, että pakolaisten mukana tulee voimia, jotka yhdistyvät vastaanottajamaiden omaan oppositioon.
”Ennen kaikkea pelätään Muslimiveljeskuntaa ja šiioja. Koska pakolaiset ovat arabiankielisiä, heidän mahdollisuutensa muodostaa yhteinen rintama opposition kanssa on paljon parempi kuin muilla siirtolaisilla”, Juusola sanoo.
Maissa on hallitusta vastustavia oppositiovoimia, jotka ovat useimmissa tapauksissa yhteydessä islamismiin. Koska arabimaista tulleilla siirtolaisilla on aikaisemminkin ollut yhteyksiä islamistisiin liikkeisiin, heitä pelätään.
Sen sijaan köyhemmät naapurimat Libanon, Jordania ja Irak sekä Turkki ovat ottaneet vastaan yli 3,5 miljoonaa Syyrian pakolaista. Pakolaisia on myös Egyptissä.

Rikkailla arabimailla ei ole myöskään sisäistä painetta ottaa vastaan siirtolaisia. Päinvastoin siirtolaisista halutaan eroon varsinkin nyt, kun öljyn hinta on alhaalla.
”Maissa ei ole ollut sellaista kansalaisyhteiskuntaa, joka sanoisi, että otetaan pakolaisia. Usein näissä maissa siirtolaiset ovat jopa enemmistönä ja heistä haluaan eroon.”
Ulkoisista paineista ei voida puhua missään määrin. Yhdysvallat tai EU eivät painosta merkittävässä määrin esimerkiksi Saudi-Arabiaa ottamaan pakolaisia.
Qatar ja Kuwait ovat myös varallisuutensa takia hyvin hankalasti painostettavia maita, varsinkin, koska ne ovat osa länsimaiden turvallisuutta tällä alueella.
Pakolaisten on myös hyvin vaikea päästä naapurimaihin, vaikka haluaisivat.
”Syyrian konfliktin aikana jonkin verran syyrialaisia on päässyt näihin maihin, mutta viisumin saaminen on tavattoman vaikeaa”, Juusola sanoo.
”Myöskään maantieteellisesti maihin ei ole helppo päästä. Se edellyttäisi menemistä Jordanian tai Kuwaitin läpi.”
Jordaniassa pelätään pakolaisia, ja se pyrkii tukkimaan Syyrian vastaisen rajansa.
”Jordania elää muiden almuista ja on altis Saudi-Arabian painostukselle. Se on köyhä maa, jolla on jo valtavasti pakolaisia”, Juusola sanoo.
Siirtotyöläisiä on myös karkotettu. Esimerkiksi Saudi-Arabia on karkottanut suuren määrän somaleja viime vuosina.
Myöskään Venäjä ei ole ottanut vastaan pakolaisia. Sillä syynä on terrorismin pelko.

”Venäjällä on valtavan paljon pakolaisia muutenkin Keski-Aasian maista”, Juusola toteaa. ”Venäjällä ei myöskään ole sisäistä painetta.”
suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/lahi-ita/rikkaat-arabimaat-eivat-auta-pakolaiskriisissa/?shared=291473-edc5c80a-500

About Ahmed Demir

Turkish businessman born and living in Turkey all time. I do not write in this site. I only publish what people are sending to me.