Hege Storhaugen ”Islam, 11. vitsaus”- kirjan julkistamistilaisuus oli suurmenestys

Sunnuntaian Helsingin Itäkeskuksessa pidetty norjalaisen islamasiantuntija Hege Storhaugin suomeksi käännetyn kirjan ”Islam, 11 vitsaus” julkistamistilaisuus oli menestys.

Keskustelupaneelissa mukana oli tietenkin Hege Storhaug, joka kertoi kirjan kirjoittamiseen liittyviä taustoja. Lisäksi vieraana oli Ruotsista entinen muslimi, nykyään kristitty Mona Walter, virolainen kovan luokan maahanmuutto- ja islamkriitiikko Maria Kaljuste, seinäjokelainen kriittisesti asioihin suhtautuva Piia Kattelus ja monista yhteyksistä tunnettu Marko Hamilo. Tilaisuutta johti Arto Luukkanen omalla hyvin lupsakkaalla tavallaan.

Hege Storhaug kertoi, että kirja lähti syntymään siitä, että kun hän asuessaan Pakistanissa tapasi 18-vuotiaan paikallisen tytön, jonka vanhemmat halusivat ampua tytön. Syyksi murhaamissuunnitelmille kerrottiin se, että tyttö ei halunnut avioitua serkkunsa kanssa. Tämä aiheutti Storhaugissa shokin ja johti syvemmälle islamialaisen yhteiskunnan tutkimiseen. Hän kertoo kuinka huomasi, että kaikkia vähemmistöjä; heikompia kuten naisia ja lapsia kohtaan ylipäätään tunnettiin suurta empatian puutetta.

Storhaug toimi Islamabadissa Pakistanin pääkaupungissa journalistina ja hän erikoistui lapsi- ja pakkoavioliittoihin ja sukuelinten silpomisiin. Storhaug kertoi, että hän tapasi Islamabadissa henkilön, joka opetti islamia siten, että sieltä poimittiin ne kauniit asia, mutta kaikki raadollisuus jätettiin täysin huomiotta.

Storhaug kertoo, että kirja lähti syntymään siitä, että nuori sunnimusliminainen sanoi, että tällaisesta on kirjoitettava. Hän koki, että kukaan muukaan ei sitä tee, ja kierreltyään eri muslimiyhteisöissä kirja alkoi syntymään.

Kun kirja julkaistiin ensimmäisen kerran Norjassa se herätti suurta vastarintaa valtamediassa. Monet suurmediat kirjoittivat Storhaugesta hyvin vihaiseen sävyyn. Storhaugen mukaan monet kuitenkin myös kiittelivät kirjaa ja esittivät kysymyksiä miksi islamista ei saisia puhua kriittiseen sävyyn. Kriitikojen joukkoon nousi monia johtavia päättäjiä ja yliopiston edustajia.

Mona Walter, joka on syntynyt Somaliassa, muutti Ruotsiin 1994 19-vuotiaana naisena kertoi, että vasta Ruotsissa hän koki mitä islam tarkoittaa. Walter kertoi, että oli siihen asti saanut mm. pukeutua kuten halusi, mutta vasta Ruotsissa häntä alettiin painostamaan huivin käyttöön. Walterin mukaan kun hän Ruotsissa meni moskeijaan hänelle kerrottiin, että ruotsalaiseen yhteiskuntaan ei saa sulautua vaan pitää pysyä muslimina.

Kun Walter kuuli moskeijassa oikeaa vihapuhetta, joissa vääräuskosten päänmenoksi puhuttiin kuolemaa, Walter kertoo sanoneensa asiasta Ruotsin poliisille, joka totesi, että maassa on uskonnonvapaus.

Walter muuttui ateistiksi, mutta kääntyi sen jälkeen kristinuskoon. Tästä seurasi, että somaliyhteisö leimasi hänet petturiksi ja SÄPO:n toimesta hän vaihtoikin identiteettinsä salaiseksi ja saa halutessaan poliisisuojeluken liikkuessaan kaupungilla. (Toim. huom. Walterin haastattelussa tästä asiasta enemmän hieman myöhemmin suomiteksteillä)

Walter haluaa painottaa, että islam ei ole uskonto vaan poliittinen ideologia. Kun Walterilta kysytään miksi Ruotsissa ei kritioida tätä, hän vastaa, että kritiikin pelko johtuu mm. siitä, että sen pelätään nostavan Sverigedemokraattien kannatusta.

Virolainen Maria Kaljuste tunnetaan väkevänä puhujana ja sitä hän osoittikin taas. Kaljuste on suomalaisiin verrattuna hyvin konservatiivinen ajatuksiltaan. Kaljuste kertoo, että jos kulhossa on 300 karkkia, joista yksi on myrkytetty, haluaisitko tarjota kulhon karkkeja lapsille. Kaljuste tuo aina puheissaan esille sen, kuinka hän haluaa jättää lapsilleen hyvän maan.

Suuri asia mitä Maria Kaljusteen puheesta suomalainen voi oppia on se kuinka paljon veljeskansa arvostaa suomalaisia. On sykähdyttävää huomata se tosiasia: kun rakastat omaa maatasi, omaa perhettäsi ja omia perinteitäsi, silloin voit olla ylpein mielin vierasmaalaisen kanssa. Kaljusteen kanssa voisi puhua päiväkausia omista perinteistä ja omista juurista… mutta jos et arvosta niitä, puhe loppuu.

Tätä samaa sanoi Piia Kattelus. Hän toi esile useaan otteeseen pohjalaisuuden jääräpäisyyden. Kun Pohjanmaalta lähdetään tallustamaan kohti Helsinkiä ja näyttämään miten asiat hoidetaan.

Kun Hege Storhaugilta ja Mona Walterilta kysyttiin ”Voitteko nähdä jotain hyvää islamissa” olivat vastaukset hyvin yksimielisiä:

– Islamissa ei ole ollut koskaan mitään hyvää yhtään missään.

Näin siis sanoivat naiset, jotka molemmat tuntevat islamin läpikotaisin.

Kaikkien puhujien puheista tullaan tekemään jossain vaiheessa tekstityksiä, kuten myös Walterin, Storhaugen ja Kaljusteen Pt-medialle antamista haastatteluista tehdään koosteet.

pt-media.org/2018/03/19/hege-storhaugen-islam-11-vitsaus-kirjan-julkistamistilaisuus-oli-suurmenestys/

Hege Storhaugin kirjaa voi tilata, ja sitä suositellaan yöpöydälle ainakin Kiuas Kustantamon kautta:

kiuaskustannus.com/?s=hege+storhaug

ja täältä:

www.adlibris.com/fi/kirja/islam—yhdestoista-vitsaus-9789527197073

 

About Ahmed Demir

Turkish businessman born and living in Turkey all time. I do not write in this site. I only publish what people are sending to me.