Turvapaikanhakijoiden valituskierre kiihtyy

Enimmillään yksi tapaus on ollut käsiteltävänä jopa viisi kertaa.

Kahden viime vuoden aikana Maahanmuuttoviraston (Migri) pöydälle on palannut tuhansia turvapaikkapäätöksiä uudelleen arvioitavaksi. Enimmillään yksi tapaus on ollut käsiteltävänä jopa viisi kertaa, selviää Maahanmuuttoviraston tilastoista.

Toissa vuonna viraston pöydällä oli lähes 300 tapausta, jotka olivat kolmannella, neljännellä tai viidennellä kierroksella. Viime vuonna näitä tapauksia oli jo 450.

Teoriassa kierroksia voi tulla loputtomasti, sillä päätöksissä on rajaton valitusoikeus. Turvapaikanhakija voi valittaa viraston päätöksestä hallinto-oikeuteen niin kauan, kunnes oikeus katsoo, että viraston päätös on perusteltu ja lainvoimainen. Sen jälkeen valituslupaa voi hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Tapausten pallottelu näkyy myös turvapaikanhakijoita avustavien asianajajien pöydillä. Neljä HS:n tavoittamaa pakolaisjuristia kertoo, että heillä on työn alla useita valitustapauksia.

“Tätä kierrettä on ollut ennenkin, mutta nyt tapaukset ovat selvästi lisääntyneet”, sanoo oleskelulupa- ja kansalaisuusasioihin erikoistunut lakimies ja Suomen Asianajajaliiton hallinto-oikeuden asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Ville Punto.

Uusi ilmiö on sekin, että moni aloittaa koko turvapaikanhakuprosessin alusta. Näin kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Tirsa Forssell.

“Moni ei välttämättä valita enää kolmatta tai neljättä kertaa, vaan tekee uuden hakemuksen.”

Oikeuden ja Maahanmuuttoviraston välillä pyörivien tapausten lisäksi virasto käsittelee nyt tapauksia, joista on kerran jo tehty lainvoimainen päätös.

Maahanmuuttoviraston arvion mukaan lähes 2 000 kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa jätti viime vuonna uusintahakemuksen. Kaikista viime vuonna jätetyistä turvapaikkahakemuksista noin 40 prosenttia oli tällaisia.

Turvapaikkaa voi hakea uudelleen, kun edellinen päätös on lainvoimainen. Useimmiten uusissa hakemuksissa mainitaan jokin uusi peruste – ilman sellaista hakemusta ei tutkita. Forssellin mukaan uusia hakemuksia ovat viime aikoina jättäneet erityisesti irakilaiset.

“Se on heillä yleistä. Yleisimpinä uusina perusteina ovat kristinuskoon kääntyminen tai homoseksuaalisuus.”

Tällä hetkellä on lähes poikkeus, jos hakija ei valita Maahanmuuttoviraston kielteisestä päätöksestä. Viime vuonna turvapaikkayksikkö teki noin 9 500 päätöstä. Samana vuonna noin 7 500:sta päätöksestä valitettiin hallinto-oikeuteen. Suurin näistä koski vuosina 2015-2016 tehtyjä päätöksiä.

Näistä hallinto-oikeudet palauttivat noin 2 400 eli noin joka kolmannen päätöksen uudelleen käsiteltäväksi.
Teoriassa valittamista voi jatkaa loputtomasti.

www.hs.fi/kotimaa/art-2000005537676.html

About Ahmed Demir

Turkish businessman born and living in Turkey all time. I do not write in this site. I only publish what people are sending to me.