Suomi100 – Sata vuotta suomalaista korruptiota

Jos itsenäisen Suomen satavuotista historiaa olisi voinut juhlistaa paremmin kuin korruptiolla, hyväveli-verkostoilla, kaksinaismoraalilla ja hävyttömällä rahan tuhlaamisella, niin en ainakaan itse olisi keksinyt, mikä se tapa olisi mahdollisesti voinut olla. Suomi100-rituaali kunnioittaakin suomalaisen politiikan paskimpia perinteitä alkaen karkeloiden järjestelytoimikunnan eli Suomen 100-vuotisjuhlavuoden projektin hallituksen jäsenten toiminnasta.

Tämä Suomi100-hallitus koostuu kaikenkarvaisista ukoista ja akoista, taiteilijoista, päälliköistä, johtajista ja niin edespäin, joiden meriitit juhlajärjestelijöinä ja n. 20 miljoonan euron jakajina jäävät ainakin minulle täysin pimentoon. Varmaa on ainoastaan se, että kaikilla heillä on läheisiä poliitikkoystäviä, jokainen saa 350 euroa kuussa lapaseen vuosien ajan, eikä kenelläkään heistä ole minkäänlaista tulosvastuuta.

Ilta-sanomien toimitus laski kokouspöytäkirjoista, että reilun kolmen vuoden aikana iso osa tämän hömppätoimikunnan jäsenistä oli jättänyt osallistumatta ainakin kolmasosaan kokouksista. Erityisen huima on kaikkien köyhien vapahtajana ja vasemmistomessiaana esiintyvän räppäri Palefacen poissaoloprosentti, mies kun ei ole ehtinyt osallistua puoliinkaan koolle kutsutuista kokouksista. Kokouspalkkio kuitenkin juoksee jokaiselle hallituksen jäsenelle, vaikkei laittaisi tikkua ristiin näiden tuhlauskarkeloiden eteen.

Kokouspöytäkirjoista käy myös ilmi, että osa kokouksista on järjestetty sähköpostikokouksina, joista niihinkin osalla hallituksen jäsenistä on jäänyt osallistumatta. Kuinka välinpitämätön pitää olla, ettei useaan päivään saa edes sähköpostejaan luetuksi palkkansa vastineeksi?

Suomi100-hallitus piti ensimmäisen kokouksensa vuoden 2013 joulukuussa. Pöytäkirjan perusteella kyseessä on ollut varsin perinteinen aloituskokous, kevyt parituntinen, jossa virkamiehet ovat esitelleet projektin ja muut ovat huokaisseet helpotuksesta, kun näytti jo hetken siltä, että tässähän joutuu ihan töihin. Seuraavassa kokouksessa parin kuukauden päästä sitten otettiinkin suomalaiselle työ- ja kokouskulttuurille tyypilliseen tapaan kaikilta luulot pois vajaan viiden tunnin kokoussulkeisilla. Jos edellisen kokouksen jälkeen vielä oli hyvä meininki, niin eiköhän se hyvän olon tunne ollut karissut viimeistään tämän toisen kokouksen päätyttyä.

Onneksi kokouspöytäkirjojen mukaan lohtua työn raskaan raatajille on tarjonnut Suomi100-hallituksen matka Norjaan tutustumaan norjalaisten juhlavuoden tapahtumiin, koska miten me suomalaiset nyt itsenäisyyttämme juhlisimme kysymättä ulkomailta neuvoa? Itsenäisyyden juhlimisessa itsenäisin päätöksin on se riski, että voi joutua itsenäiseen ajattelutyöhön ja ehkä vahingossa keksimään jotain originaalia, eihän sellaista nyt voi suomalaisen hömppätoimikunnan jäseniltä odottaa! Mitäs siitä nyt tulisi, jos ilmaisen rahan vastineeksi saisi aikaan jotain hyödyllistä, eihän se raha silloin edes tunnu ilmaiselta! Onneksi stressin uhkaa päästiin purkamaan myöhemmin myös kokoontumalla Porissa SuomiAreenan 2014 aikaan, kas kun sattuikin…

Vuonna 2016 sitten lähti iso pyörä pyörimään, kun päästiin jakamaan veronmaksajilta riistettyjä miljoonia eteenpäin. Näitä, toinen toistaan turhempia projekteja pyörittäviä, tukirahaa kärkkyviä toimijoita on aivan liian monta, jotta ne voisi käydä parissa lauseessa läpi, mutta tässä pari esimerkkiä: Karavaani, 15 000 €. Suomen hauskin mies, 40 000 €. Perkele II, 25 000 €. 100 saunailtaa Pariisissa, 10 000 €. Juotava hanavesi, 25 000 €. Tanssivat jäänmurtajat, 255 000 €. Startup refugees, 150 000 €. Suomalaisuuden uudelleenmäärittely, 50 000 €. Fintiaanit, 10 000 €.

Tukia saavien projektien tarpeellisuutta on vaikeaa arvioida, kun kokouspöytäkirjoissa ei anneta mitään viitteitä projektien sisällöistä saati tuen myöntämisperusteista. Minun on vaikeaa ymmärtää, mihin satavuotias Suomi tarvitsee tanssivia jäänmurtajia? Mihin perseeseen asti se karavaani on menossa tuollaisella summalla,  Fintiaanien tykö? Onko Suomessa tosiaan niin paskat saunat, että saunaillatkin on vietettävä Pariisissa? Suomessa hanasta on tullut juotavaa vettä koko minun elinaikani. Onko tilanne nyt muuttunut ja riittääkö 25 00 euroa näin merkittävään infrastruktuurin päivittämiseen? Ja mikä sellainen vika nykyisessä suomalaisuudessa on, että sitä pitää lähteä keskushallinnon lahjomien apurahataiteilijoiden voimin määrittelemään uudestaan?

Tukien tarkasti tuhanteen pyöristetyt summat myös antavat viitteen siitä, että rahaa myönnetään summan mutikassa projekteille, joiden vetäjät eivät ole tehneet tarkkoja kustannusarvioita. Ja miksipä kukaan sellaisia kustannusarvioita tekisi, jos niitä ei vaadita? Tarkassa kustannusarviossa on tietysti se huono puoli, että silloin joutuisi hieman miettimään, mitä on tekemässä. Ja se ennätysmäärä samppanjapulloja, joita kansalaisjärjestöissä poksauteltiin vuonna 2016 läpi menneiden Suomi100-tukihakemusten myötä, eihän semmoisia tietysti omilla rahoilla makseta, vaan se kustannus uppoaa erittelemättömään projektibudjettiin.

Uupuneiden “hallitusammattilaisten” ei onneksi tarvinnut tehdä kaikkea työtä yksin, vaan julkishallinnon virkailijakoneisto avusti kaikessa mahdollisessa ja mahdottomassa. Mukana oli mm. valtiosihteeri, satunnaista väkeä valtioneuvoston kansliasta, erilaisia työryhmiä eri ministeriöistä, erikseen projektiin palkattuja työntekijöitä sekä tietysti lähes koko kunnallishallinto virkailijoineen. Koska mitäpä parempaa tekemistä pitkittyneen taantuman kourissa kärvistelevän Suomen julkishallinnolla voisi olla, kuin tuhertaa tällaisten hömppäprojektien kanssa?

Itse asiassa kokouspöytäkirjojen päätöskohtien perusteella uskallan varsin röyhkeästi väittää, että käytännössä kaikki valmistelu tehtiin virkamiestyönä ja esiteltiin Suomi100-hallitukselle kokouksissa, jonka jälkeen hallitus kumileimasimena siunasi virkamiesten etukäteen tekemät päätökset. Siitä hyvästä 350 euroa kuussa per naama, lähes puolen vuosikymmenen ajan, sanonpahan vain…

Näitä kokouspöytäkirjoja lukiessa tulee kyllä mieleen, että ymmärretäänköhän valtionhallinnossa pöytäkirjan tarkoitus ja kokouskäytännöt aivan niin hyvin, kuin pitäisi? Esimerkiksi kokousten aloitus- ja lopetusajat tasa- ja puolitunteineen kielivät siitä, ettei muistiinpanoja ole kirjoitettu orjallisesti kokouksen aikana, vaan ne on tehty kokouksen jälkeen tai jopa kirjoitutettu jollain kokouksen ulkopuolisella valtioneuvoston virkailijalla. Osaa liitetiedostoista ei löydy, ei myöskään rahaa hakeneiden instanssien hakemuksia, ajantasaista eriteltyä budjettia tai mitään muutakaan, mistä veronmaksaja voisi tarkistaa eurojensa jakoperusteet. Suomi100-juhlapuhujien kannattaa viimeistään nyt kumittaa juhlapuheistaan kappaleet avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä.

Enkä minä sitä tietenkään väitä, etteikö kokouksista voisi hyvällä, tai jopa huonolla syyllä, olla pois. Mutta silloin pitäisi esimerkiksi kaikkien köyhien pyhimyksenä esiintyvällä Palefacella, tai laupiaan samarialaisen lausuntoja antaneella Irja Askolalla, olla sen verran selkärankaa, että kieltäytyisi myös kokouspalkkiosta. Samaa voi mielestäni oikeutetusti vaatia keneltä tahansa luottamustehtävään valitulta.

Mutta eipä ole ahneuden kritisoijilla sekä solidaarisuutta ja tasaisempaa tulonjakoa vaatineilla hurskastelijoilla näköjään minkäänlaista ongelmaa tehdä täysin omien opetustensa vastaisesti. Mitähän se edesmennyt vetten päällä kävellyt puuseppä sanoisi piispa Askolan tekemisistä tässä tapauksessa? Vielä enemmän minua askarruttaa se, miltä mahtaa rikkaasta vasemmistoräppäristä tuntua räppäillessään rikkaiden ahneudesta ja oikeistolaisten julmuudesta samalla, kun kuittaa vastikkeetonta veronmaksajien rahaa työstä, jota ei ole tehnyt? Toiminnasta päätellen ei ainakaan hävetä yhtään.

Suomi on menettänyt tälle jo vuosikymmenen kestäneelle taloudelliselle katastrofille yhden tai jopa kaksi sukupolvea sekä uskomattoman määrän hyvinvointia. Kaikki tämä johtuu eturyhmäpoliitikkojen ja eturyhmien sairaalloisesta takertumisesta menneisyyden rakenteisiin, poliittisesta saamattomuudesta, pelkuruudesta ja heikosta johtajuudesta. Meillä on vain pari vaikutusvaltaista poliitikkoa, joilla on uskallusta sanoa, mitä asioille pitäisi tehdä, muut vallankahvassa roikkujat ovat täysin riippuvaisia siitä vuosikymmeniä rakennetusta runsaudensarvesta, jota suomalainen työntekijä ja veronmaksaja ylläpitää omalla verellä, hiellään ja kyyneleillään.

Tämän apatian, korruption ja kaksinaismoraalin seurauksena Suomi on taloudellisesti ennen näkemättömässä kurimuksessa, jolle ei näy loppua. Ja kun korjausliikettä ei saada aikaiseksi poliittisten syöpäläisten ja työmarkkinaluddiittien taantumuksellisuuden takia, jää poliitikoille vaihtoehdoksi tyynnytellä kansaa leivällä ja sirkushuveilla, aivan kuten antiikin Roomassa aikoinaan.

Leikkauksista ja säästötalkoista jo vuosia vaikertaneille vasemmistolaisille tarjoan sellaisen vaihtoehdon, että leikkauskarkelot voitaisiin aloittaa lakkauttamalla tällaiset hömppätoimikunnat samalla, kun poliittisilla päätöksillä valituille “hallitusammattilaisille” tai muille tyhjäntoimittajille lakataan antamasta rahaa omille eturyhmilleen jaettavaksi. Millä helvetin oikeutuksella joku Paleface, tai kukaan muukaan siviili ilman kansanvaalien suomaa mandaattia, on jakamassa meiltä ryöstettyjä veroeuroja parhaaksi katsomiinsa projekteihin?

Tietysti on tärkeää juhlia Suomen historian virstanpylväitä, mutta tietäen Suomen talouden tilan ja sen, mihin tämä poliittinen pysähtyneisyyden aika meidät on viemässä, kuulostaa kymmenienmiljoonien eurojen panostaminen tällaiseen hallinnollisesti läpimätään hengennostatusprojektiin minun korvaani yhtä katkeransuloiselta, kuin se Titanicilla soinut musiikki laivan painuessa pinnan alle. Persaukiset tosin eivät kuulleet sitäkään, bändi kun soitti ykkösluokassa, aivan kuten uppoavassa Suomessakin.

vnk.fi/documents/10616/302820/Hallituksen+kokous+16.2.2013.pdf/2e…
www.is.fi/kotimaa/art-2000005314075.html
www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/tapahtumat/vasemmiston-vaalivalvo…
vnk.fi/documents/10616/302820/Hallituksen+kokous+16.6.2014.pdf/92…
vnk.fi/documents/10616/1093560/ptk161214.pdf/c87dd23e-a882-4be7-9…
www.is.fi/musiikki/art-2000000676313.html?nomobile=2
www.iltalehti.fi/viihde/2015110220600630_vi.shtml
www.ksml.fi/teemat/verotiedot/Cheek-omaa-luokkaansa-rap-artistien…
www.iltalehti.fi/verot/2014110318803972_vr.shtml
www.is.fi/kotimaa/art-2000001029870.html
mellonwritesagain.com/wp-content/uploads/2016/05/Bread-and-Circus…
vnk.fi/suomi100/asiakirjat

Lähde:

teresammallahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241020-suomi100-sata-vuotta-suomalaista-korruptiota

 

About Ahmed Demir

Turkish businessman born and living in Turkey all time. I do not write in this site. I only publish what people are sending to me.