Ulosotto saa ulosmitata tuista säästettyä rahaa

Ulosottomies vei velkaantuneen isän vaivalla säästämät tuet tililtä: ”Kuin mailalla olisi lyöty”
Toistuva tuki voidaan ulosmitata heti maksukauden päättyessä, jos sitä on jäänyt säästöön. Tämä tuli yllätyksenä välttämättömiin menoihin säästäneelle velkaantuneelle isälle.

Ei tarvitse edes ilmoittaa
Valtakunnanvouti Juhani Toukola vahvistaa, että ulosottomiehellä on oikeus kaikkeen sivullisilla olevaan tietoon, joka koskee velallisen taloudellisia oloja. Aiemmin pankkisalaisuus esti tilitietojen saamisen, mutta 1990-luvulla alkaneessa ulosottoa koskevan lainsäädännön uudistuksessa tiedonsaantioikeuksia laajennettiin.

Toukola ei kommentoi yksittäistapausta, mutta avaa asiaa yleisellä tasolla. Ulosottoviranomainen saa velallisen tilitiedot tiedustelemalla niitä joka kerta erikseen.

Velalliselle ei tarvitse ilmoittaa seuraamisesta ollenkaan. Ulosmittauksesta taas ilmoitetaan jälkikäteen.

– Ennakkoilmoittaminen saattaisi tehdä toimenpiteen tyhjäksi. Jos velalliselle ilmoitetaan, että tyhjennämme tilin viikon päästä, voi olla, että se tyhjenee jotenkin muuten jo sitä ennen.

Kun velallinen on saanut vireilletuloilmoituksen ulosotosta eikä ole siitä huolimatta maksanut velkaansa, ulosmittauksen saa toimittaa.

Se voi tapahtua pitkänkin ajan päästä vireilletuloilmoituksesta, jos tilillä ei aiemmin ole ollut ulosmitattavaa.

Lähtökohtaisesti ulosmittauskielto
Sosiaaliavustukset, kuten kaikki Matin saamat tuet, ovat lähtökohtaisesti ulosmittauskiellossa. Kun kysymys on toistuvaissuorituksista – joita Matin saamat tuet niin ikään ovat – kielto kuitenkin koskee vain jäljellä olevaa maksukautta. Toisin sanoen jos tukea ei käytä kokonaan siinä kuussa, jolta sitä on maksettu, säästyneen tuen saa ulosmitata.

Rovaniemen hovioikeus teki vuonna 2012 asiaa koskevan ratkaisun.

Siinä todetaan myös, että toistuvaissuoritukset ovat ulosmittauskiellossa vain siltä osin kuin maksukautta on jäljellä.

Siten ulosmittauskielto koskisi esimerkiksi kuun alussa maksetusta 200 euron asumistuesta kuun puolivälissä enää 100:aa euroa.

Toukola kuitenkin arvelee, että tapaukset, joissa ulosmitattaisiin samassa kuussa maksettuja tukia, ovat käytännössä harvinaisia.

Sen sijaan se, että ulosottovelallinen ei voi säästää saamistaan tuista, on tosiasia.

– Tuki on tarkoitettu elämiseen, ja se on suojattu vain siltä ajalta, mille sitä maksetaan.

asiointi.oikeus.fi/web/asiointi/maksukieltolaskuri

Ulosottomies ei voi ulosmitata käteisiä varoja, tai prepaid kortin takana olevaa valuuttaa, kryptovaluuttaa ja ulkomailla olevia salaisia tilejä, jos haluaa säästää ahdinkotilanteessa tämä neuvo kannattaa muistaa!.

Prepaid maksukortille voi useinkin tallentaa isojakin summia.

Muista siis jos säästät niin nostat tilit tyhjiksi pakollisten menojen jälkeen. Laskut voi aina maksaa käteisellä R-kioskeissa ja pankinkonttorissa. Myös ulkomailla oleviin virtuaalivaluutta tileihin tai virtuaalilompakkoihin ei ulosotto pääse käsiksi. Suosi käteistä, kun ostat ruokaa ja muita paikallisista kaupoista. Älä käytä mitään K/S-ryhmän etukortteja, koska niistä ulosotto näkee paljonko olet ostanut mitäkin ja milloin. Suosi Lidlia ja maksa aina käteisellä.

www.aamulehti.fi/kotimaa/ulosottomies-vei-velkaantuneen-isan-vaivalla-saastamat-tuet-tililta-kuin-mailalla-olisi-lyoty-24150010/
www.rebelmedia.online/blog/2016/12/19/ulosottomies-vei-kaiken

About Ahmed Demir

Turkish businessman born and living in Turkey all time. I do not write in this site. I only publish what people are sending to me.