Ronkainen vakuutuslääkäreiden päätösvallasta: ”Tällainen vedätys ei saa jatkua!”

Julkisuudessa puhuttanut Saara Auvisen tapaus (Iltalehti 11.8.) nostaa pinnalle pitkäaikaisen ongelman vakuutuslääkäreiden päätösvallasta, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen.

Vakuutusyhtiö LähiTapiola katsoi hevosen selästä putoamisen seurauksena aivovammasta kärsivän Auvisen työkykyiseksi, vaikka hoitavat lääkärit olivat asiasta toista mieltä.

– Miten voi olla, että vakuutusyhtiöiden lääkärit pystyvät kävelemään yliopistosairaalassa kliinisiä tutkimuksia tehneiden erikoislääkäreiden todistusten yli? Ronkainen kysyy.

– Päätyökseen aivovammajuttuja hoitava varatuomari Vesa Laukkanensyyttää Iltalehdessä (12.8.) vakuutusyhtiöitä häikäilemättömyydestäkorvauspäätöksissä. Laukkanen on vienyt 142 aivovammajuttua päätökseen, joista asiakkaan eduksi on ratkennut 138. Siis 97 %:ssa tapauksista vakuutusyhtiö on ollut väärässä eikä korvauksia ole oikea-aikaisesti maksettu!

Tuskien taival korvauksen hakijalle

Ronkainen huomauttaa, että taistelu vakuutusyhtiötä vastaan on tuskien taival korvauksen hakijalle.

– Taistelu vie arviolta 4-5 vuotta. Inhimillisen kärsimyksen määrää voi vain kuvitella.

– Korvauspäätöksissä ei vaadita arviota tehneen vakuutuslääkärin nimenkirjoitusta eikä nimi käy päätöksistä ilmi, vaan sitä on pyydettävä erikseen hallintomenettelyllä. Nimensaannin jälkeen lääkärin pätevyyden arvioimista hankaloittaa mm. se, että Valviran sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä ylläpitämä julkinen rekisteri ei listaa lääkärinoikeuden ja erikoisalan lisäksi suoritettuja erityispätevyyksiä, Ronkainen ihmettelee ja kysyy, miksi taustojen selvittäminen on tehty näin hankalaksi.

Tarvitaanko erityisiä vakuutuslääkäreitä?

Vakuutuslääkärien toiminnasta on tehty useita kirjallisia kysymyksiä eduskunnassa,

– Miksi tätä asiaa, joka on enemmistön oikeustajua vastaan, ei saada muutettua? Tällainen vedätys ei voi jatkua. Se ei saa jatkua! Tarvitseeko vakuutusjärjestelmä erityisiä vakuutuslääkäreitä vai voisiko etuuskäsittelijä tai -virkailija tehdä päätöksen korvaushakijaa hoitaneen erikoislääkärin lausunnon pohjalta? Ronkainen pohtii.

Hänen mielestään vakuutuslääkärijärjestelmä on avattava tarkasteluun kansalaisten oikeusturvan varmistamiseksi, ja hän alkaa valmistella lakialoitetta asian muuttamiseksi.

Lähde:

Ronkainen vakuutuslääkäreiden päätösvallasta: ”Tällainen vedätys ei saa jatkua!”

About Ahmed Demir

Turkish businessman born and living in Turkey all time. I do not write in this site. I only publish what people are sending to me.