Näin suuri sotehuijaus toimii käytännössä.

  1. Matkat pitenevät.
  2. Maksut nousevat joka vuosi.
  3. Säästöjä ei tule vaan kustannukset kasvavat joka vuosi.
  4.  Julkiset palvelut yksityistetään eli sinun on maksettava paljon rahaa, jotta saat hoitoa. Jos sinulla ei ole varaa maksaa paljon et saa hoitoa.

SOTE = yksinkertaisesti sosiaalisesti Osattomien TEholeikkuri. Nyt terveyspalveluja tuottavat yksiköt on pakko yhtiöittää eli niistä tulee osakeyhtiöitä.

Ja osakeyhtiölain mukaan osakeyhtiön on tuotettava osakkaille voittoa.

Miten tämä voiton tuottamisen idea alentaa terveydenhoidon kustannuksia? Ei se nitä alennakaan vaan palvelun hinnoittelulla taataan se, että vähävaraisilla ei ole mahdollisuutta saada hoitoa voittoa tuottavissa yksiköissä.

Ja jos tätä aletaan kompensoida Kelan korvauksilla niin byroratia kasvaa aivan järjettömäksi. Ei tästä mitään kustannussäästöä tule.

Ja kun palvelut siirtyvät kunnilta maakunnalliselle tasolle niin on täysin varmaa, ettäpalvelujen saanti paikallisella tasolla heikkenee koska rationalisointi edellyttää palvelujen keksittämistä tarkoituksenmukasiin suurempiin yksiköihin.

Onhan palveluyksiköstä löydyttävät saman katon alta kaikkia palveluita.

Hajautettu malli ei tule toimimaan maakunnallisella yksikkötasolla eli kaikki terveyspalvelut karkaa suurempiin asutuskeskuksiin eli maakunnan “pääkaupunkiin” josta on hyvät yhteydet suurempiin keskussairaaloihin.

Syrjäseuduilta ja näivettyvistä pientaajamista ei tulla koskaan saamaan kaikkia palveluita “saman katon alta”. Kyllä nämä karkaavat kauemmas suurempiin tuottajayksiköihin jotka kykenevät tarjoamaan kaikenlaisia palveluita saman katon alla. (yleislääkärit, laboratorio, röntgen ja kuntoutus yms.) Erikoislääkäri palvelut siirtyy varmasti keskussairaaloihin ja niiden lähellä oleviin yksityisiin tuottajayksiköihin.

Potilaat eli palvelujen käyttäjät joutuvat matkustamaan entistä pitempiä matkoja koska pienyksiköt eivät kykene tarjomaan kaikenlaisia palveluita. Eihän nytkään paikalliset pienet terveyskeskukset toimi kunnolla. Ei ne tule toimimaan maakunnallisella palvelunakaan entisissä kuntataajamien terveyskeskukisssa.

Maakunnan hallintobyrokraatit joka tapauksessa tulee keskittämään terveyspalvelut suurempiin tarkoituksenmukaisiin tuottajayksiköihin periaatteella “saman katon alta”. Hajautus ei tule toimimaan kuten se ei ole nytkään toiminut kunnallisena hajautuksena. Pienet köyhät kunnat ovat liian pieniä yksiköitä.

Politiikot tarjoaa vain höttö puhetta parantuvista palveluista. Suuruuden ja keskitetyn tuotantoekonomian palvelu tässä tulee toimimaan.

yle.fi/uutiset/nain_sote-uudistus_muuttaa_palvelujasi__katso_nelja_paakohtaa/8791638

About Ahmed Demir

Turkish businessman born and living in Turkey all time. I do not write in this site. I only publish what people are sending to me.